Bruine bonensoep met Zeeuws spek

Bruine bonensoep met Zeeuws spek

Deze maand mocht ik voor de foodblogswap koken van de blog cuisine van Sabine, het was echt een lastige keuze deze keer want door de prachtige foto’s ziet alles er heerlijk uit. Toen zag ik een recept voor bruine bonensoep en daar had ik best wel zin in. Op een mooie zaterdag toen de mannen gingen voetballen maakte ik een flinke pan soep.

Ik gebruikte wel een pot bonen in plaats van bruine bonen te weken, ik vergeet altijd die bonen een avond van te voren in het water te zetten om te weken. Ook besloot ik de zuurkoolspel te vervangen door Zeeuws spek voor nog wat extra pit! Het werd een heerlijk vullende bruine bonensoep die bij iedereen in de smaak viel.

Ik wil je ook zeker aanraden even een kijkje te nemen op de blog van Sabine want er staan nog veel meer heerlijke recepten op!

Bruine bonensoep met Zeeuws spek

Wat heb je nodig voor de bruine bonensoep met Zeeuws spek:

Voor 6-8 flinke borden soep

  • olijfolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 150 gram Zeeuws spek, in stukjes
  • 2 teentjes knoflook, fijn gesneden
  • 1/2 knolselderij, geschild en in blokjes
  • 2 aardappels, geschild en in blokjes
  • 1 wortel, geschild en in blokjes
  • 1 prei, gewassen en in ringen
  • 3 kruidnagels
  • 1 laurierblad
  • bosje selderij
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 pot bruine bonen, uitgelekt 720 gram
  • 4 rundvleesbouillonblokjes
  • 1 rookworst, in plakjes
  • zout en peper
  • 2-3 theelepels sambal
  • worchestire saus

Hoe maak je de bruine bonensoep met Zeeuws spek:

  1. Verwarm een scheutje olijfolie in een ruime soeppan op middelhoog vuur, voeg de ui en spek toe en bak totdat de ui zacht begint te worden. Voeg de knoflook toe en bak die kort mee. Voeg nu de wortel, prei, aardappel en knolselderij toe. Prik de kruidnagels in het laurierblad en voeg dit samen met de selderij toe aan de pan.
  2. Voeg de tomatenpuree toe en de bruine bonen, roer alles even goed door. Giet 2,5 liter water in de pan en de bouillonblokjes. Breng aan de kook en laat een uur zachtjes pruttelen.Roer af en toe even door.
  3. Voeg de rookworst toe en laat deze zo’n 15 minuten warm worden. Breng de soep op smaak met zout en peper, sambal en worchestire saus. Haal de selderij, laurierblad en kruidnagel uit de pan.

Zoals met veel gerechten die lang op moeten staan is ook deze soep de volgende dag nog lekkerder.
Met 2,5 liter water vond ik de soep eigenlijk net iets te dun, de volgende keer gebruik ik maar 2 liter.

Smakelijk eten!

Laat het vooral weten op  Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #COOKINGDOM als je dit gemaakt hebt. Zou ik erg leuk vinden!

Summary
recipe image
Recipe Name
Bruine bonensoep met Zeeuws spek
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Geef een reactie