Ga terug

Geroosterde bloemkool met de ultieme kaassaus

Meestal kook ik mijn bloemkool en eet ik het met een beetje nootmuskaat. Deze geroosterde bloemkool met de ultieme kaassaus is wel even een verbetering van de simpele standaard bloemkool.
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd20 min
Totale tijd30 min
Porties: 4 personen

Ingrediƫnten

  • 1 grote bloemkool in roosjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • zout en peper
  • 75 gram prosciutto
  • 2 sneetjes oud brood of stokbrood in stukken
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 0,5 theelepel chilivlokken

Voor de saus

  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels bloem
  • 0,5 theelepel chilipoeder of meer naar smaak
  • 0,5 theelepel uienpoeder
  • 350 ml melk
  • 250 gram belegen kaas geraspt
  • verse tijm

Instructies

  • Verwarm de oven voor tot 220 graden Celsius. Meng op een bakplaat de bloemkool met 1 eetlepel olijfolie, paprikapoeder en zout en peper. Schuif de bloemkool naar 1 kant van de bakplaat. Meng de rest van de olie met het brood en de oregano op de andere helft van de bakplaat. Leg de prosciutto tussen het brood.
  • Plaats de bakplaat in de oven en bak 10 minuten totdat de prosciutto knapperig is. Haal het brood en de prosciutto van de bakplaat en plaats de bloemkool nog 10 minuten terug in de oven.
  • Verkruimel het brood met de prosciutto met je vingers of in een foodprocessor. Voeg de chilivlokken toe en zet even opzij.
  • Maak ondertussen de kaassaus. Verwarm de boter in een koekenpan op halfhoog vuur. Voeg de bloem toe en bak even mee. Voeg nu de chilipoeder en uienpoeder toe. Giet langzaam de melk erbij en meng goed tot er een gladde saus ontstaat. Breng aan de kook en laat een minuutje zachtjes koken. Haal van het vuur en roer de kaas erdoor. Voeg de bloemkool toe en laat nog even goed warm worden. Breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout.
  • Bestrooi de bloemkool met wat verse tijm en de broodkruimels met prosciutto. Serveer met pasta of gekookte aardappels