Recepten

Sinaasappel curd zelf maken

Sinaasappel curd is een heerlijke variatie op de bekendere citroen curd. Deze sinaasappel curd is fris, een heel klein beetje bitter en toch best wel zoet.

Curd

Deze sinaasappel curd is eenvoudig om te maken maar het is wel belangrijk dat je er even de tijd voor neemt. Je moet het mengsel langzaam op temperatuur laten komen zodat je er geen roerei van maakt. Deze curd is mooi zacht en romig en kan goed een paar dagen bewaard worden in een afgesloten potje in de koelkast.

Eigeel

Voor deze curd heb je meer dooiers nodig dan eiwitten. De eiwitten die je over hebt kun je heel goed invriezen om later te gebruiken. Je kunt daar bijvoorbeeld meringue mee maken of een hele meringue krans zoals ik vorig jaar deed.

Wat heb je nodig voor de sinaasappel curd:

  • 2 eieren
  • 2 eierdooiers
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 1 eetlepel fijn geraspte sinaasappelschil, alleen het oranje gedeelte
  • 125 ml versgeperst sinaasappelsap
  • 150 gram ongezouten roomboter, in blokjes

Hoe maak je de sinaasappel curd:

  1. Meng in een pan met dikke bodem de eieren, dooiers, suiker, sinaasappelrasp en het sinaasappelsap. Verwarm op matig vuur totdat de suiker is opgelost.
  2. Zet het vuur laag en voeg steeds een paar klontjes boter toe. Blijf steeds roeren en voeg pas de volgende klontjes boter toe als de vorige helemaal zijn gesmolten.
  3. Als alle boter is toegevoegd laat je de curd nog een paar minuutjes indikken op laag vuur totdat je een streep kunt trekken in de curd op de bolle kant van de lepel.
  4. Giet de curd door een zeef in schoongemaakte potjes, laat helemaal afkoelen en zet goed afgedekt in de koelkast.

Ik gebruikte deze curd op een broodje maar ook voor mijn heerlijke merengue krans. En natuurlijk hoort lemon curd of in dit geval sinaasappel curd bij scones!

Smakelijk eten!

Laat het vooral weten op Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #COOKINGDOM als je dit gemaakt hebt. Zou ik erg leuk vinden!

Summary
Recipe Name
Sinaasappel curd
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Cookingdom

Share
Published by
Cookingdom

Recent Posts

Geroosterde bloemkool met de ultieme kaassaus

Meestal kook ik mijn bloemkool en eet ik het met een beetje nootmuskaat. Deze geroosterde…

4 jaar ago

Makkelijk kaneelbrood met vanille glazuur

Dit makkelijke kaneelbrood met vanille glazuur is zacht en luchtig en heeft een mooie kaneel…

4 jaar ago

Goedgevulde Mexicaanse pastasalade met mais en limoen

Deze goedgevulde Mexicaanse pastasalade is een nieuwe favoriet hier in huis. Dat is ook wel…

4 jaar ago

Plakkerige abrikozen kip met broccoli

Deze plakkerige abrikozen kip is super simpel om te maken en heel erg lekker. Broccoli…

4 jaar ago

Pancake cereal of mini pannenkoekjes

Na de dalgona koffie trend is er nu de pancake cereal. Lang zo snel niet…

4 jaar ago

Pittige kaassaus zelf maken

Deze pittige kaassaus is erg lekker bij de pretzel bites maar misstaan ook niet als…

4 jaar ago