Recepten

Hasselback aardappel gratin met kruiden

Deze hasselback aardappel gratin maak ik regelmatig, het is eigenlijk een simpel gerechtje maar ziet er toch heel speciaal uit.

Normaal sneed ik de schijfjes altijd met een mes maar ik heb nu een keukenmachine. Ik schrok er bijna van hoe snel die mijn aardappels in perfecte plakjes had gesneden.

Als je gewone aardappels op deze manier klaarmaakt hebben ze wel iets weg van chips. lekker met een stukje gegrild vlees of vis en een mooie groene salade.

Wat heb je nodig voor de hasselback aardappel gratin:

  • 1 kilo middelgrote aardappelen
  • 30 gram boter, gesmolten
  • 3 eetlepels olijfolie
  • takjes tijm en/of rozemarijn
  • 3-4 laurier blaadjes

Hoe maak je de hasselback aardappel gratin:

  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius. Vet een ruime ovenschaal in. Boen de aardappels schoon en snijdt in 3-4 mm plakjes met een keukenmachine. Heb je deze niet kun je ook een mandoline gebruiken of natuurlijk een mes, en je knife skills oefenen.
  2. Meng de aardappels in een ruime schaal met de boter en de olijfolie en bestrooi met wat zout. Plaats de aardappels dakpansgewijs tegen elkaar aan in de schaal, steek er de takjes kruiden en de laurierblaadjes tussen. Giet er de rest van het boter/olie mengsel over.
  3. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak 30 minuten in de oven. Verwijder de folie en verhoog de temperatuur van de oven naar 220 graden Celsius. Bak de aardappels nog ongeveer 45 minuten totdat ze goudbruin en gaar zijn. Strooi er eventueel nog wat zout over.

Dit gerecht is vrij simpel om te maken zeker als je in het bezit bent van een keukenmachine. Alhoewel ik de aardappels ook vaak genoeg zelf in dunne plakjes gesneden heb voordat ik zo’n apparaat had 😉
Het is wel een feestelijk gerecht, zou niet misstaan op een kersttafel in een mooie schaal.

De inspiratie voor deze hasselback aardappel gratin

Dit recept vond ik jaren geleden in een goodfood kerstnummer.

Smakelijk eten!

Volg je Cookingdom al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om je daar ook te zien.

Summary
Recipe Name
Hasselback aardappel gratin met kruiden
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4 Based on 14 Review(s)
Cookingdom

View Comments

    • Je kunt dit al voorbereiden totdat het de oven in moet. Ik zou het niet te ver van te voren afbakken want dan blijven de aardappeltjes niet zo lekker knapperig. Veel succes!

  • Erg lekker en zag er ook nog eens leuk uit! Bij mij verkleurde de aardappels wel snel, dus denk dat 225 graden een beetje teveel is. Maar ik ga het zeker nog eens vaker maken. Groetjes Laura

    • Hoi Laura, Had je de aardappels wel afgedekt met alu folie? Maar kan makkelijk dat het te heet is, iedere oven is anders...Groetjes Arieta

Share
Published by
Cookingdom

Recent Posts

Geroosterde bloemkool met de ultieme kaassaus

Meestal kook ik mijn bloemkool en eet ik het met een beetje nootmuskaat. Deze geroosterde…

4 jaar ago

Makkelijk kaneelbrood met vanille glazuur

Dit makkelijke kaneelbrood met vanille glazuur is zacht en luchtig en heeft een mooie kaneel…

4 jaar ago

Goedgevulde Mexicaanse pastasalade met mais en limoen

Deze goedgevulde Mexicaanse pastasalade is een nieuwe favoriet hier in huis. Dat is ook wel…

4 jaar ago

Plakkerige abrikozen kip met broccoli

Deze plakkerige abrikozen kip is super simpel om te maken en heel erg lekker. Broccoli…

4 jaar ago

Pancake cereal of mini pannenkoekjes

Na de dalgona koffie trend is er nu de pancake cereal. Lang zo snel niet…

4 jaar ago

Pittige kaassaus zelf maken

Deze pittige kaassaus is erg lekker bij de pretzel bites maar misstaan ook niet als…

4 jaar ago