Hasselback aardappel gratin met kruiden

Hasselback aardappel gratin met kruiden, by Cookingdom

Deze hasselback aardappel gratin maak ik regelmatig, het is eigenlijk een simpel gerechtje maar ziet er toch heel speciaal uit.

Normaal sneed ik de schijfjes altijd met een mes maar ik heb nu een keukenmachine. Ik schrok er bijna van hoe snel die mijn aardappels in perfecte plakjes had gesneden.

Als je gewone aardappels op deze manier klaarmaakt hebben ze wel iets weg van chips. lekker met een stukje gegrild vlees of vis en een mooie groene salade.

Wat heb je nodig voor de hasselback aardappel gratin:

  • 1 kilo middelgrote aardappelen
  • 30 gram boter, gesmolten
  • 3 eetlepels olijfolie
  • takjes tijm en/of rozemarijn
  • 3-4 laurier blaadjes

Hoe maak je de hasselback aardappel gratin:

  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius. Vet een ruime ovenschaal in. Boen de aardappels schoon en snijdt in 3-4 mm plakjes met een keukenmachine. Heb je deze niet kun je ook een mandoline gebruiken of natuurlijk een mes, en je knife skills oefenen.
  2. Meng de aardappels in een ruime schaal met de boter en de olijfolie en bestrooi met wat zout. Plaats de aardappels dakpansgewijs tegen elkaar aan in de schaal, steek er de takjes kruiden en de laurierblaadjes tussen. Giet er de rest van het boter/olie mengsel over.
  3. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak 30 minuten in de oven. Verwijder de folie en verhoog de temperatuur van de oven naar 220 graden Celsius. Bak de aardappels nog ongeveer 45 minuten totdat ze goudbruin en gaar zijn. Strooi er eventueel nog wat zout over.

Dit gerecht is vrij simpel om te maken zeker als je in het bezit bent van een keukenmachine. Alhoewel ik de aardappels ook vaak genoeg zelf in dunne plakjes gesneden heb voordat ik zo’n apparaat had 😉
Het is wel een feestelijk gerecht, zou niet misstaan op een kersttafel in een mooie schaal.

De inspiratie voor deze hasselback aardappel gratin

Dit recept vond ik jaren geleden in een goodfood kerstnummer.

Smakelijk eten!

Volg je Cookingdom al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om je daar ook te zien.

Summary
recipe image
Recipe Name
Hasselback aardappel gratin met kruiden
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 14 Review(s)

4 thoughts on “Hasselback aardappel gratin met kruiden

  1. Erg lekker en zag er ook nog eens leuk uit! Bij mij verkleurde de aardappels wel snel, dus denk dat 225 graden een beetje teveel is. Maar ik ga het zeker nog eens vaker maken. Groetjes Laura

Geef een reactie