Categories: ReceptenSnacksSoep

Ajo blanco, koude soep met brood en amandelen

Ajo blanco is een koude Spaanse soep, deze soep wordt ook wel witte gazpacho genoemd. Het is een heerlijk frisse romige soep met een lichte knoflook en amandelsmaak. Enigszins zuur door de azijn en zoet door het verse fruit.

Ik ben dol op koude soep en maakte al verschillende versies, bijvoorbeeld met kersen of mais. Ze zijn ook altijd heel simpel om te maken met een keukenmachine of blender.

Met het heerlijke weer van de afgelopen week is dit een erg leuk gerechtje om te maken, bijvoorbeeld voor de lunch of als fris voorgerechtje voor bij de barbecue van het weekend.

Wat heb je nodig voor de ajo blanco:

  • 2 sneden oud witbrood, zonder korst
  • 450 ml ijswater
  • 200 gram blanke amandelen
  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • 3 eetlepels Spaanse extra vergine olijfolie
  • 2 eetlepels sherryazijn
  • Zout en peper
  • pitloze groene druiven, gehalveerd
  • 1/2 galia of honing meloen

Hoe maak je de ajo blanco:

  1. Week het brood in een diep bord in wat ijswater. Pureer de amandelen met knoflook in de keukenmachine tot een pasta. Voeg ongeveer 100 ml ijswater toe totdat de pasta wat vloeibaarder wordt.
  2. Knijp het brood uit en meng dit door het amandelmengsel. Meng de olijfolie en azijn erdoor. Voeg nu zoveel ijswater toe dat je een romige vloeistof krijgt.
  3. Breng op smaak met zout en peper en voeg eventueel nog wat extra azijn toe. Zeef de soep en laat de ajo blanco daarna afkoelen in de koelkast zodat de smaken goed kunnen vermengen.
  4. Maak bolletjes ter grootte van de druiven van de meloen. Verdeel de soep over 4 borden en verdeel er de druiven en meloen over. Bestrooi met wat vers gemalen peper en sprenkel er een paar druppels olijfolie over.

Ik gebruikte een fijne zeef om de soep te zeven maar er zaten nog wat korreltjes in mijn soep. Ik denk dat zeven door een schone theedoek of kaasdoek beter was geweest.
Je kunt deze soep ook in kleine glaasjes serveren en dan kun je makkelijk 6 tot 8 kleine voorgerechtjes maken.

Smakelijk eten!

Laat het vooral weten op Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #COOKINGDOM als je dit gemaakt hebt. Zou ik erg leuk vinden!

Summary
Recipe Name
<h4><span style="color: #5f9ea0;">De inspiratie voor</span></h4> <h1 style="text-align: center;"><span style="color: #5f9ea0;">Smakelijk eten!</span></h1> Laat het vooral weten op <a href="https://www.instagram.com/arieta.cookingdom/" target="_blank">Instagram</a>, <a href="https://www.facebook.com/cookingdomblog/" target="_blank">Facebook</a> of <a href="https://twitter.com/Cookingdomblog" target="_blank">Twitter</a> met de hashtag #COOKINGDOM als je dit gemaakt hebt. Zou ik erg leuk vinden!
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
5 Based on 3 Review(s)
Cookingdom

Share
Published by
Cookingdom

Recent Posts

Geroosterde bloemkool met de ultieme kaassaus

Meestal kook ik mijn bloemkool en eet ik het met een beetje nootmuskaat. Deze geroosterde…

4 jaar ago

Makkelijk kaneelbrood met vanille glazuur

Dit makkelijke kaneelbrood met vanille glazuur is zacht en luchtig en heeft een mooie kaneel…

4 jaar ago

Goedgevulde Mexicaanse pastasalade met mais en limoen

Deze goedgevulde Mexicaanse pastasalade is een nieuwe favoriet hier in huis. Dat is ook wel…

4 jaar ago

Plakkerige abrikozen kip met broccoli

Deze plakkerige abrikozen kip is super simpel om te maken en heel erg lekker. Broccoli…

4 jaar ago

Pancake cereal of mini pannenkoekjes

Na de dalgona koffie trend is er nu de pancake cereal. Lang zo snel niet…

4 jaar ago

Pittige kaassaus zelf maken

Deze pittige kaassaus is erg lekker bij de pretzel bites maar misstaan ook niet als…

4 jaar ago