Gebakken aardappelsoep

Ik wil niemand teleurstellen maar…er zitten niet echt gebakken aardappelen in deze gebakken aardappelsoep. De garnering zorgt ervoor dat het een gebakken aardappel lijkt, of eigenlijk meer een gepofte aardappel!

Dat doet echter helemaal niets af aan de smaak. Ik dacht zelf dat kruidenboter, dat is wat wij meestal op onze gepofte aardappel doen, ook wel lekker zou zijn. Gewoon nog een beetje knoflook toevoegen…

De knoflook smaak is ook niet overheersend in deze soep, maar juist op een goede manier aanwezig.

Gebakken aardappelsoep

Ingrediënten:

1 bolletje knoflook
3 eetlepels boter
2 preien, gehalveerd, gewassen en fijngesneden
1,5 liter groentebouillon
2 laurierblaadjes
Zout
1,1 kg vastkokende aardappels
75 ml crème fraîche
Zwarte peper

Toppings:

Lente-ui, in dunne ringen
Bacon
Zure room

Bereiding:

  1. Snijdt 1/3 deel af van de bovenkant van de knoflookbol. Haal van het onderste stuk zoveel mogelijk de losse velletjes weg. Haal de stukjes knoflook uit het bovenste stukje en hak die fijn.
  2. Smelt de boter in een ruime pan en bak hierin de prei tot deze zacht wordt, ongeveer 5 minuten. Bak de fijngesneden knoflook een minuutje mee. Voeg nu de bol knoflook, bouillon, laurierblaadjes en een halve theelepel zout toe.
  3. Breng aan de kook en laat op laag vuur ongeveer een half uur zachtjes sudderen totdat de bol knoflook zacht is. Voeg de aardappels toe en laat deze ook zachtjes gaar koken, ongeveer 20 minuten.
  4. Verwijder de laurierblaadjes en de knoflook bol. Als je een sterkere knoflook smaak wil kun je nog wat teentjes uit de bol fijnmaken en toevoegen maar ik vond hem zonder extra knoflook al perfect!
  5. Voeg de zure zoom toe aan de soep en breng op smaak met zout en peper. Pureer de soep enigszins met de staafmixer maar laat er genoeg aardappelstukken inzitten. Garneer met lente ui, bacon en zure room.

Gebakken aardappelsoep
(Gebaseerd op een recept van Smitten Kitchen)

Smakelijk eten!

Summary
Recipe Name
Gebakken aardappelsoep
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
5 Based on 1 Review(s)
Cookingdom

View Comments

Share
Published by
Cookingdom

Recent Posts

Geroosterde bloemkool met de ultieme kaassaus

Meestal kook ik mijn bloemkool en eet ik het met een beetje nootmuskaat. Deze geroosterde…

4 jaar ago

Makkelijk kaneelbrood met vanille glazuur

Dit makkelijke kaneelbrood met vanille glazuur is zacht en luchtig en heeft een mooie kaneel…

4 jaar ago

Goedgevulde Mexicaanse pastasalade met mais en limoen

Deze goedgevulde Mexicaanse pastasalade is een nieuwe favoriet hier in huis. Dat is ook wel…

4 jaar ago

Plakkerige abrikozen kip met broccoli

Deze plakkerige abrikozen kip is super simpel om te maken en heel erg lekker. Broccoli…

4 jaar ago

Pancake cereal of mini pannenkoekjes

Na de dalgona koffie trend is er nu de pancake cereal. Lang zo snel niet…

4 jaar ago

Pittige kaassaus zelf maken

Deze pittige kaassaus is erg lekker bij de pretzel bites maar misstaan ook niet als…

4 jaar ago