Lunch

Boekweit pannenkoeken voor pannenkoekendag

Boekweit pannenkoeken, heerlijke ouderwetse Hollandse pannenkoeken gemaakt met boekweitmeel. En natuurlijk eet je pannenkoeken op pannenkoekendag!

Pancake day

Carnaval is hier nog in volle gang maar morgenavond is het vastenavond, de start van de vasten die tot Pasen duurt en waar echt helemaal niemand aan mee doet. Dit is vooral in Engeland ook wel bekend als pancake day omdat het de laatste dag is dat je je nog te goed kunt doen aan pannenkoeken en vette happen voordat je 40 dagen gaat vasten.

Boekweitmeel

Boekweitmeel heeft een bijzondere smaak, een beetje nootachtig omschrijft het misschien nog wel het beste. Boekweit is geen graan maar de vruchtjes van een kruidachtige plant, het wordt vaak wel op dezelfde manier verwerkt als granen. Wij zijn hier best wel dol op de smaak enĀ de koekjes die ik er mee bak zijn ook altijd binnen no time verdwenen. Natuurlijk ben ik ook dol op de luchtige American pancakes maar deze op de Hollandse manier gemaakte boekweit pannenkoeken vind ik stiekem toch nog lekkerder.

Wat heb je nodig voor de boekweit pannenkoeken :

(Voor ongeveer 12 pannenkoeken)

  • 330 gram boekweitmeel
  • 1/4 theelepel zout
  • 6 eieren
  • 900 ml melk
  • boter om in te bakken

Voor erbij: Poedersuiker, stroop, jam, appel, spek

Hoe maak je de boekweit pannenkoeken:

  1. Meng het boekweitmeel met het zout in een ruime kom en roer er de eieren door. Giet dan beetje bij beetje de melk erbij terwijl je blijft roeren totdat je een mooi glad beslag hebt.
  2. Laat een koekenpan goed warm worden. Verhit een klontje boter in de pan en schep er met een soeplepel beslag in. Draai de pan rond zodat de hele bodem bedekt wordt. Bak op middelhoog vuur totdat er bovenop belletjes ontstaan en draai de pannenkoek dan voorzichtig om met een spatel. Als de onderkant gaar is laat je de pannenkoek op een bord glijden.
  3. Versier de boekweit pannenkoek met wat je lekker vind en serveer warm.

Ik hou de pannenkoeken warm op een pan met heet water.
Je kunt de pannenkoeken heel goed afgedekt bewaren in de koelkast en de andere dag even opwarmen in de magnetron.

Smakelijk eten!

Laat het vooral weten op Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #COOKINGDOM als je dit gemaakt hebt. Zou ik erg leuk vinden!

Summary
Recipe Name
Boekweit pannenkoeken
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Cookingdom

View Comments

  • boekwijtmeel schrikt me een beetje af maar deze zien er wel zalig lekker uit
    misschien moet ik het toch eens uittesten

    • Dank je! Boekweitmeel werkt echt heel fijn, je merkt met het bakken van pannenkoeken of koekjes eigenlijk weinig verschil, ben wel benieuwd of je het iets vind.

Share
Published by
Cookingdom

Recent Posts

Geroosterde bloemkool met de ultieme kaassaus

Meestal kook ik mijn bloemkool en eet ik het met een beetje nootmuskaat. Deze geroosterde…

4 jaar ago

Makkelijk kaneelbrood met vanille glazuur

Dit makkelijke kaneelbrood met vanille glazuur is zacht en luchtig en heeft een mooie kaneel…

4 jaar ago

Goedgevulde Mexicaanse pastasalade met mais en limoen

Deze goedgevulde Mexicaanse pastasalade is een nieuwe favoriet hier in huis. Dat is ook wel…

4 jaar ago

Plakkerige abrikozen kip met broccoli

Deze plakkerige abrikozen kip is super simpel om te maken en heel erg lekker. Broccoli…

4 jaar ago

Pancake cereal of mini pannenkoekjes

Na de dalgona koffie trend is er nu de pancake cereal. Lang zo snel niet…

4 jaar ago

Pittige kaassaus zelf maken

Deze pittige kaassaus is erg lekker bij de pretzel bites maar misstaan ook niet als…

4 jaar ago