Boekweit pannenkoeken voor pannenkoekendag

Boekweit pannenkoeken

Boekweit pannenkoeken, heerlijke ouderwetse Hollandse pannenkoeken gemaakt met boekweitmeel. En natuurlijk eet je pannenkoeken op pannenkoekendag!

Pancake day

Carnaval is hier nog in volle gang maar morgenavond is het vastenavond, de start van de vasten die tot Pasen duurt en waar echt helemaal niemand aan mee doet. Dit is vooral in Engeland ook wel bekend als pancake day omdat het de laatste dag is dat je je nog te goed kunt doen aan pannenkoeken en vette happen voordat je 40 dagen gaat vasten.

Boekweitmeel

Boekweitmeel heeft een bijzondere smaak, een beetje nootachtig omschrijft het misschien nog wel het beste. Boekweit is geen graan maar de vruchtjes van een kruidachtige plant, het wordt vaak wel op dezelfde manier verwerkt als granen. Wij zijn hier best wel dol op de smaak en de koekjes die ik er mee bak zijn ook altijd binnen no time verdwenen. Natuurlijk ben ik ook dol op de luchtige American pancakes maar deze op de Hollandse manier gemaakte boekweit pannenkoeken vind ik stiekem toch nog lekkerder.

Boekweit pannenkoeken

Wat heb je nodig voor de boekweit pannenkoeken :

(Voor ongeveer 12 pannenkoeken)

  • 330 gram boekweitmeel
  • 1/4 theelepel zout
  • 6 eieren
  • 900 ml melk
  • boter om in te bakken

Voor erbij: Poedersuiker, stroop, jam, appel, spek

Hoe maak je de boekweit pannenkoeken:

  1. Meng het boekweitmeel met het zout in een ruime kom en roer er de eieren door. Giet dan beetje bij beetje de melk erbij terwijl je blijft roeren totdat je een mooi glad beslag hebt.
  2. Laat een koekenpan goed warm worden. Verhit een klontje boter in de pan en schep er met een soeplepel beslag in. Draai de pan rond zodat de hele bodem bedekt wordt. Bak op middelhoog vuur totdat er bovenop belletjes ontstaan en draai de pannenkoek dan voorzichtig om met een spatel. Als de onderkant gaar is laat je de pannenkoek op een bord glijden.
  3. Versier de boekweit pannenkoek met wat je lekker vind en serveer warm.

Ik hou de pannenkoeken warm op een pan met heet water.
Je kunt de pannenkoeken heel goed afgedekt bewaren in de koelkast en de andere dag even opwarmen in de magnetron.

Smakelijk eten!

Laat het vooral weten op Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #COOKINGDOM als je dit gemaakt hebt. Zou ik erg leuk vinden!

Summary
recipe image
Recipe Name
Boekweit pannenkoeken
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

2 thoughts on “Boekweit pannenkoeken voor pannenkoekendag

Geef een reactie