Za’atar platbrood

Vandaag is het Food revolution day…een initiatief van de grote Jamie Oliver om mensen bewust te maken hoe lekker en leuk het is om eten klaar te maken vanaf de basis en om ook kinderen te betrekken bij het klaarmaken. De oudste helpt op het moment vooral graag met het opeten (hij is druk met studeren voor zijn eindexamen…) en de jongste is nogal geïnteresseerd in zoete maaksels. Samen met mijn middelste die op het moment erg graag helpt met allerlei dingen bereiden ging ik aan de slag om dit simpele za’atar platbrood te maken.

In het recept stond de hoeveelheid water aangegeven in cups….maar toen het deeg wel erg nat bleef waren we er al snel achter dat er een verkeerd cupje gebruikt was.

Dat deeg toch maar op een bakplaat “gesmeerd” en afgebakken terwijl we begonnen aan een tweede poging. We proefde de eerste poging en besloten nog wat extra zout toe te voegen aan de olie en kruidenmix voordat dat brood de oven in ging.

Allebei de broden waren belachelijk lekker, echt zo’n smaak waar je geen genoeg van kunt krijgen. Een kluts water meer of minder heeft verrassend genoeg weinig invloed op het eindresultaat. We gaan het komend weekend weer maken, lekker met tomaat, komkommer en kaas in de zonnige tuin!

Za'atar platbrood by Cookingdom
Za’atar platbrood

Ingrediënten:

375 gram patent bloem
2 theelepels instant gist
1 eetlepel suiker
1 theelepel zout
2 eetlepels olijfolie
310 ml warm water
2 1/2 eetlepel za’atar kruiden
1/2 theelepel zout
2 eetlepels olijfolie

Bereiding:

1.  Meng de bloem, gist, suiker, zout, olijfolie en het warme water met een mixer met deeghaken ongeveer 5 minuten. Er moet een soepel iets vochtig deeg ontstaan. Dek het deeg af met plasticfolie en zet de schaal op een droge niet tochtige plaats om te laten rijzen, 30 minuten tot 2 uur.
2. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier en plaats hierop het deeg. Duw het plat met je vingers zodat er een groot plat brood ontstaat.
3. Meng de za’atar kruiden met het zout en de olijfolie en giet het over het brood. Verdeel het mengsel met je vingers over het brood en maak kleine deukjes in het brood.
4. Plaats het brood in de oven en bak ongeveer 30 minuten totdat het brood goudbruin aan de randen wordt. Laat een beetje afkoelen en serveer.

Za’atar platbrood
(gebaseerd op een recept van The sugar hit)

Eet smakelijk!

Geef een reactie