Makkelijk kaneelbrood met vanille glazuur

Makkelijk kaneelbrood met vanille glazuur

Dit makkelijke kaneelbrood met vanille glazuur is zacht en luchtig en heeft een mooie kaneel swirl. Het is eigenlijk meer een cake dan een brood en doet een beetje denken aan kaneelbroodjes.

Soms heb ik zin om iets te bakken en dat moet dan niet te ingewikkeld zijn. Een bananenbrood is dan eigenlijk ideaal maar negen van de tien keer heb ik geen rijpe bananen in huis. Dit snelle kaneelbrood is dan een fijn alternatief en laat het zo lekker ruiken in huis.

Basis ingrediënten

Voor dit snelle brood zijn maar weinig ingrediënten nodig en die zijn ook allemaal simpel, als je net als ik af en toe bakt heb je de meeste dingen wel gewoon in huis. En gelukkig is bloem nu ook weer gewoon te krijgen in de winkels.

Veel kaneel

En dan heb je nog lekker veel kaneel nodig voor de swirl! Je maakt een tussen laagje met kaneelsuiker maar ook bovenop strooi je nog een laagje zodat de bovenkant heerlijk krokant wordt. Kaneel is sowieso iets dat ik graag gebruik in mijn baksels maar zelfs in een hartig gerecht kan het erg lekker zijn!

Het vanille glazuur is optioneel voor dit brood maar ik zou het wel erbij maken. Ja het brood is natuurlijk al best wel zoet maar toch geeft het net een beetje extra en het hoort eigenlijk ook gewoon bij kaneelbrood.

Makkelijk kaneelbrood met vanille glazuur

Makkelijk kaneelbrood met vanille glazuur

Dit makkelijke kaneelbrood met vanille glazuur is zacht en luchtig en heeft een mooie kaneel swirl. Het is eigenlijk meer een cake dan een brood en doet een beetje denken aan kaneelbroodjes.
Voorbereidingstijd20 min
Bereidingstijd55 min
Totale tijd1 uur 15 min
Porties: 1 brood

Ingrediënten

Kaneel suiker

 • 100 gram suiker
 • 1 eetlepel kaneel

Brood

 • 250 gram bloem
 • 1 theelepel baksoda
 • 0,5 theelepel zout
 • 1 groot ei
 • 150 gram suiker
 • 80 ml olijfolie mild
 • 80 gram Griekse yoghurt
 • 160 ml melk
 • 1 theelepel vanille extract

Vanille glazuur

 • 100 gram poedersuiker
 • 1 eetlepel melk
 • 0,5 theelepel vanille extract

Instructies

 • Verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius en bekleed een cakevorm met bakpapier. Maak de kaneelsuiker door de suiker en de kaneel te mengen in een kommetje.
 • Meng de bloem, baksoda en het zout in een grote kom. Mix in een kleinere kom het ei en de suiker. Voeg de olie, yoghurt melk en het vanille extract toe en meng nog even. Giet de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en meng totdat alles net door elkaar zit. Meng zeker niet te lang.
 • Giet de helft van het beslag in de cakevorm en verdeel hier het grootste gedeelte van de kaneelsuiker over. Bewaar ongeveer 2 eetlepels voor op de bovenkant. Giet de rest van het beslag nu in de vorm en verdeel gelijkmatig. Strooi de rest van de kaneelsuiker erover. Maak met een mes een slingerbeweging door de bakvorm om de kaneelsuiker een beetje te verdelen.
 • Bak het brood 50 minuten tot een uur in de voorverwarmde oven. Dek na ongeveer 30 minuten de bovenkant af met aluminiumfolie om verbranden te voorkomen. Controleer of het brood klaar is door er een sateprikker in te steken, als deze er schoon uitkomt is het brood goed. Laat het brood helemaal afkoelen in de vorm op een rek.
 • Meng voor het glazuur alle ingredienten in een kom. De glazuur moet stevig zijn maar nog wel vloeibaar, voeg eventueel wat extra poedersuiker of melk toe om de juiste dikte te krijgen. Als het brood helemaal afgekoeld is schenk je er het glazuur over. Je hoeft niet alles te gebruiken.

Laat het vooral weten op Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #COOKINGDOM als je dit gemaakt hebt. Zou ik erg leuk vinden!

Smakelijk eten!

Summary
recipe image
Recipe Name
Makkelijk kaneelbrood met vanille glazuur
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Geef een reactie