Panzanella, brood en tomaten salade

Elke dag een voedzame maaltijd klaarmaken zonder pakjes en zakjes die minstens 4 van de 5 personen in ons gezin lekker vinden is meestal geen probleem, vaak wel veel werk. Of misschien maak ik het soms mezelf wel gewoon te moeilijk…Dus ik nam me deze week voor om op zoek te gaan, zo vlak voor de zomer, naar gerechten die snel klaar zijn en niet te veel ingrediënten nodig hebben! Zo kwam ik uit bij panzanella…een Italiaanse salade met brood en veel tomaten plus een aantal andere ingrediënten die bijna iedereen wel in huis heeft.

Ingredienten panzanella By Cookingdom

Natuurlijk had ik al wel wat vooronderzoek op het web gedaan en eigenlijk is er niet echt één manier om deze salade te maken. Het recept dat ik zo’n beetje volgde was van Jamie Oliver uit mijn laatste aanwinst: Save with Jamie!

Ik had braaf zoals dat recept me vertelde, de helft van de tomaten gepureerd…De salade lijkt daardoor wel bijna een soepje. Volgende keer ga ik gewoon op mijn eigen gevoel af en pureer een paar handjes vol van de tomaten zodat het brood toch wat knapperiger blijft…Ondanks dat was de smaak echt geweldig en ik kan de dressing van gepureerde tomaten zeker aanraden!

Panzanella By Cookingdom
Panzanella

Ingrediënten:

ongeveer 200 gram oud brood (ciabatta werkt erg goed)
klein handjevol zwarte olijven, ontpit
2 theelepels kappertjes (optioneel)
1 kg rijpe gemengde tomaten, in stukken
1 kleine rode ui, in dunne ringen
1 bosje basilicum
klein teentje knoflook, gepeld
2 eetlepels wijnazijn
3-4 eetlepels extra vergine olijfoliefolie
150 gram cherrytomaatjes, gehalveerd
eventueel Parmezaanse kaas

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor tot 190 graden Celsius. Scheur het brood in grove stukken en leg op een bakplaat. Laat dit ongeveer 15 minuten in de oven knapperig en goudbruin worden. Doe de olijven met de kappertjes in een schaaltje en giet er een scheutje kokend water over.
2. Doe de tomaten, het grootste gedeelte van de ui en de meeste basilicumblaadjes in een grote kom. Doe een paar handen vol van dit mengsel in een blender en voeg de steeltjes van de basilicum, knoflook, azijn en olijfolie toe. Meng tot een gladde “soep”. Breng op smaak met zout en peper.
3. Giet de dressing terug in de schaal met de rest van het tomatenmengsel en voeg de olijven en kappertjes toe samen met het water. Doe er dan het brood bij, roer even goed door. Verdeel de rest van de blaadjes basilicum, de overgebleven de ui en de cherrytomaatjes over de salade en rasp er eventueel wat Parmezaanse kaas over.

Panzanella
(Gebaseerd op een recept uit: Save with Jamie van Jamie Oliver)

Smakelijk eten!

Geef een reactie