Geroosterde tomaten en prei galette

Er is een tijd geweest dat ik geen tomaten lustte en ik zou een paar jaar geleden ook nooit zoiets gemaakt hebben als deze geroosterde tomaten en prei galette.

Ik ben opgegroeid met het idee dat tomaten vies zijn, mijn moeder moest helemaal niks hebben van tomaten en de keer dat ik zonder het te weten in een tomaat beet terwijl ik dacht dat het een sappige pruim was droeg ook al niet bij aan mijn liefde voor tomaten…

Maar toch ben ik ze de laatste jaren steeds meer gaan waarderen en zeker geroosterd ben ik er nu dol op. Deze hartige taart met tomaten is zowel warm als koud een ware traktatie en een lust voor het oog.

Geroosterde tomaten en prei galette2

Ingrediënten:

3 preien in ringen
5 rijpe trostomaten, kleingesneden
1/2 bosje tijm en/of rozemarijn
2 eetlepels olijfolie
1/2 plantje basilicum, blaadjes fijngesneden
55 gram geroosterde amandelen, grof gehakt
50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
3 eetlepels kappertjes, uitgelekt
1 pakje deeg voor hartige taart, 10 vellen
1 ei, los geklopt
trostomaatjes, gehalveerd
tomaten in plakken

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met aluminiumfolie. Schep hier de prei op en leg de in blokjes gesneden tomaten erop. Strooi er de kruiden over. Besprenkel met de olijfolie en strooi er wat zout en peper over. Rooster 30 tot 35 minuten in de oven totdat de prei gaar is.
  2. Schep het prei tomaten mengsel in een vergiet en laat afkoelen en goed uitlekken. Meng de basilicum in een kom met de amandelen, Parmezaanse kaas en de kappertjes.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol van het hartige taart deeg een ronde lap van zo’n 30 cm en leg op de bakplaat. Laat een flinke rand vrij en strooi in het midden het kaas basilicum mengsel en verdeel de geroosterde prei en tomaat erover. Vouw de randen rondom losjes over de vulling. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en bak ongeveer 50 minuten in de oven totdat het deeg goudbruin is.
  4. Laat afkoelen en versier de galette met de stukken tomaat, strooi er nog wat blaadjes basilicum  en geraspte kaas over.

Ik had bieslook die in bloei stond en kon het niet laten wat van de bloemen op de prachtige taart te strooien.

Geroosterde tomaten en prei galette, by Cookingdom

Geroosterde tomaten en prei galette
(Gebaseerd op een recept uit de Delicious)

Smakelijk eten!

Summary
recipe image
Recipe Name
Geroosterde tomaten en prei galette
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Geef een reactie