Rugelach, koekjes gemaakt met roomkaas

Ik bak zo graag koekjes! En ze zijn eigenlijk altijd erg lekker en soms ook best mooi…Met de kerst is het een soort van traditie om zelf koekjes te bakken, ik heb ook al best een aantal recepten uitgeprobeerd. En deze koekjes, rugelach, zijn geweldig! Het recept is makkelijk, de vulling en de vorm zijn zeer flexibel en ze zijn zo lekker.

Tot kort geleden had ik nog nooit van rugelach gehoord, ineens zag ik ze overal voorbij komen. Op verschillende van mijn favoriete blogs stonden ineens recepten voor rugelach en prachtige foto’s van dit koekje dat gemaakt wordt met roomkaas! Behalve de roomkaas had ik alles al in huis dus na de boodschappen snel aan de slag gegaan en heel blij met het eindresultaat <3
rugelach

Ingrediënten:

150 gram bloem
snufje zout
100 gram koude boter
150 gram koude roomkaas

Kaneelsuiker:
150 gram suiker
11/2 eetlepel kaneelpoeder

Voor de vulling:

25 gram walnoten
75 gram abrikozen jam of frambozenjam

Voor bestrijken:

Beetje room of geklopt ei

Bereiding:

  1. Om het deeg te maken doe je alle ingrediënten in de beslag kom van de mixer en meng tot er een kruimelig deeg ontstaat. Het is klaar wanneer je er gemakkelijk een deegbal van kunt maken. Plaats het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en maak er een rol van. Rol dit in plasticfolie en plaats dit een uur tot een nacht in de koelkast.
  2. Voor de vulling maak je kaneel suiker door de suiker en de kaneel te mengen in een schaaltje. Rooster de walnoten en hak ze fijn.
  3. Verwarm de oven voor tot 180 graden Celsius. Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken en rol op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoek van 30 bij 18. Verdeel de helft van de jam over het deeg en bestrooi met de noten en een eetlepel kaneelsuiker. Rol voorzichtig maar stevig op aan de lange kant. Plaats een half uur in de vriezer zodat het netter te snijden is. Doe hetzelfde met de tweede helft van het deeg.
  4. Snijdt het deeg in de vorm die jij wil hebben of in plakken. Bestrijk met een beetje room en strooi er nog een beetje kaneelsuiker over. Plaats op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ongeveer 20 minuten in de oven totdat ze goudbruin zijn. Laat even afkoelen op de bakplaat en laat verder afkoelen op een rooster.

Rugelach
(Gebaseerd op een recept van The sugar hit, de vormgeving heb ik van Smitten kitchen)

Smakelijk eten!

rugelach, by Cookingdom

One thought on “Rugelach, koekjes gemaakt met roomkaas

Geef een reactie