Vruchtenbrood met earl grey thee en tutti frutti

Vruchtenbrood met earl grey thee en tutti frutti, by Cookingdom

Dit was het volgende projectje op mijn bakken met gist lijstje en dit vruchtenbrood met earl grey thee en tutti frutti is zeker de moeite waard!
Tutti frutti is iets dat me altijd aan mijn oma doet denken. Mijn oma had vaak wat fruit te weken staan op de aanrecht om later door het toetje te doen. Vroeger vond ik dat echt helemaal niet lekker.

Tegenwoordig vind ik gedroogd fruit best wel lekker en in dit brood is het echt een geweldige toevoeging! De specerijen zorgen er voor dat heel je huis lekker ruikt wanneer dit brood in de oven staat en dat is eigenlijk de reden dat ik zo graag bak 😉
Vruchtenbrood met earl grey thee en tutti frutti, by Cookingdom

Wat heb je nodig voor een vruchtenbrood met earl grey thee en tutti frutti :

2 zakjes earl grey thee
330 gram tutti frutti, in kleine stukjes
80 gram gele rozijnen
300 gram bloem voor brood
300 gram patentbloem
120 gram boter
7 gram gedroogde gist
100 gram lichtbruine basterdsuiker
1 theelepel kaneel
1 theelepel gemalen piment
1 theelepel zout
2 eieren, los geroerd
olie om in te vetten

Hoe maak je het vruchtenbrood met earl grey thee en tutti frutti:

  1. Maak thee met de 2 theezakjes en 200 ml kokend water in een ruime schaal, voeg de vruchten toe en zet opzij om te laten trekken.
  2. Doe de 2 soorten bloem in in een ruime kom en wrijf de boter er met je vingertoppen doorheen zodat je een kruimelig mengsel krijgt. Meng de gist, suiker specerijen en het zout erdoor.
  3. Haal de theezakjes uit de kom. Roer de eieren door het vruchten en thee mengsel. Schenk alles door het bloemmengsel en roer met een spatel totdat alles goed gemengd is. Dek af met plastic folie en laat 10 minuten rijzen op een warme plek.
  4. Stort het deeg op een schoon werkvlak en kneed rustig zo´n 5 minuten door. Het is een zwaar en redelijk kleverig deeg. Maak een bal van het deeg en leg het in een ingevette schaal, laat het afgedekt met folie 1½ uur rijzen op een warme plaats.
  5. Leg het deeg weer op je werkvlak en kneed het even door om luchtbellen te verwijderen. Vorm er een bol van en druk iets plat. Laat het deeg nog ongeveer 1 uur rijzen op een met bloem bestoven bakplaat op een warme plek.
  6. Verwarm de oven voor tot 170 graden Celsius Bak het brood 70 tot 75 minuten tot het goudbruin en gerezen is. Als het brood te donker wordt kun je de bovenkant losjes afdekken met aluminiumfolie. Haal het brood uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Ik gebruikte voor het eerste gedeelte van het deeg maken een keukenmachine, ik pulste de boter door de bloem en voegde daarna de rest van de droge ingredienten toe en mengde nog kort. Daarna deed ik het mengsel over in een beslagkom.
Mijn bloem voor brood haal ik altijd bij de Boerenbond, maar ben van plan om binnenkort bij de molen om de hoek bloem te gaan halen.
Dit brood is erg lekker met gezouten roomboter of oude kaas.

De inspiratie voor dit vruchtenbrood met earl grey thee en tutti frutti

Het recept vond ik in een Delicious, ik paste de soort fruit aan naar wat mij lekker en praktisch leek.

Smakelijk eten!

Volg je Cookingdom al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om je daar ook te zien.

Summary
recipe image
Recipe Name
Vruchtenbrood met earl grey thee en tutti frutti
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Geef een reactie