Gezonken appelcake

We gaan nog even verder op de fruitige toer met deze prachtige gezonken appelcake!

Het recept voor deze cake intrigeerde me…het idee van de appeltjes die mooie waaiertjes worden.

Het is echt een geweldig uitziende taart en toch eenvoudig te maken, eens iets anders dan een klassieke appeltaart. Ik gebruikte vrij kleine appeltjes en ze pasten netjes in mijn springvorm. Misschien had er zelfs nog wel een halfje bij gepast.

Deze cake wordt beter als je hem na het bakken een nachtje laat staan, alle smaken kunnen dan goed vermengen en de cake wordt dan lekker smeuïg. Serveer hem met een bolletje kaneelijs en een beetje slagroom en je hebt een heerlijk toetje.

Gezonken appelcake
Gezonken appelcake

Ingrediënten:

Voor de appels:

4 kleine appeltjes, geschild en klokhuis verwijdert (Ik gebruikte er 3,5 voor deze cake)
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels suiker

Voor het beslag:

125 gram ongezouten boter
125 gram suiker
1 theelepel vanille extract
3 grote eieren, gescheiden
2 flinke snufjes zout
2 theelepels bakpoeder
175 gram bloem

Poedersuiker

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 175 raden Celsius. Vet een 23 cm springvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Halveer de appels, leg ze met de snijkant op een snijplank en snijdt ze in maar niet helemaal door, zodat er waaiertjes ontstaan. Besprenkel de appels met het citroensap en strooi er de suiker over.
  2. Klop de boter en de suiker tot een gladde massa. Voeg het vanille extract en de eierdooiers toe, mix totdat alles net gemengd is. Strooi het bakpoeder en zout over het beslag en meng kort. Voeg de bloem toe in 2 delen en mix steeds kort tot het net opgenomen is.
  3. Klop in een schone kom met schone kloppers de eiwitten stijf. Roer steeds een kwart van de eiwitten door het beslag, in het begin lijkt het niet te mengen maar roer rustig door. Het is niet erg als er nog wat eiwit zichtbaar is in het beslag.
  4. Verdeel het beslag over de springvorm en strijk glad. Verdeel de appel helften over het beslag, je hoeft ze er niet in te duwen. Giet het achtergebleven vocht en suiker over de appels. Bak de cake 35-45 minuten tot een prikker er weer schoon uitkomt.
  5. Laat de cake 5 minuten rusten op een rooster, snijdt voorzichtig langs de rand en maak de ring los. Laat helemaal afkoelen. Bestrooi met poedersuiker voor het serveren.Je kunt de cake bewaren bij kamertemperatuur.

Gezonken appelcake
(Gebaseerd op een recept van Smitten Kitchen)

Smakelijk eten!

Summary
recipe image
Recipe Name
Gezonken appelcake
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Geef een reactie