Risotto met champignons en ham

Risotto met champignons en ham, by Cookingdom

Naast soep tijd vind ik het in de herfst ook altijd weer tijd voor risotto! In de zomer vind ik het persoonlijk niet zo prettig om boven een hete pan te hangen. Maar nu het weer iets koeler is vind ik het heerlijk om op mijn gemak te roeren in de rijst en bijvoorbeeld deze heerlijke risotto met champignons en ham te maken.
Risotto met champignons en ham, by Cookingdom
Ik maakte de champignons klaar in een aparte pan zodat ze niet te slap worden in de risotto, ook houden niet alle drie de kinderen evenveel van champignons en zo kan de risotto ook gewoon zonder gegeten worden.

Wat heb je nodig voor de risotto met champignons en ham:

1½ liter hete kippenbouillon
olijfolie
1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
2 stengels bleekselderij, schoongemaakt en fijngesneden
400 gram risottorijst
150 ml witte wijn
250 gram kastanje champignons, in stukken
100 gram ham, in reepjes
peterselie, alleen de blaadjes, fijngehakt
sap van een citroen
25 g boter
geraspte Parmezaanse kaas

Hoe maak je de risotto met champignons en ham:

  1. Verwarm in een pan de bouillon ( Ik maak de bouillon met een blokje) tot net tegen de kook aan. In een grote pan verhit je de olijfolie. Voeg het uitje en de bleekselderij toe en fruit dit even aan. Voeg nu de rijst toe en bak dit totdat de korrels glazig worden. Zet het vuur hoger en voeg de wijn toe, blijf roeren totdat de meeste wijn opgenomen is.
  2. Zet het vuur nu weer iets lager. Voeg nu steeds soeplepels van de bouillon toe en blijf roeren totdat de meeste bouillon is opgenomen. Voeg dan weer een deel van de bouillon toe. Herhaal dit tot alle bouillon is toegevoegd en de rijst nog enigszins bite heeft maar toch zacht is. Het kan zijn dat je daarvoor niet alle bouillon nodig hebt of dat je juist nog wat meer vloeistof nodig hebt. Proef af en toe even of de rijst goed is.
  3. Verwarm ondertussen in een koekenpan nog wat olijfolie en bak hierin op halfhoog vuur de champignons totdat ze zacht beginnen te worden, voeg de ham toe en bak deze even mee.  Roer er nu de peterselie en citroensap door, breng op smaak met zout en peper en haal van het vuur.
  4. Als de risotto gaar is haal je de pan van het vuur en voeg naar smaak de geraspte kaas en een klontje boter toe. Laat de risotto een paar minuten rusten met de deksel op de pan.
  5. Verdeel de risotto over 4 borden en schep er wat van het champignonmengsel over, strooi er eventueel nog extra geraspte kaas over.

Je kunt ook andere soorten paddenstoelen gebruiken, cantharellen zijn bijvoorbeeld ook erg lekker.

De inspiratie voor de risotto met champignons en ham

Dit recept is een beetje van de allerhande en een beetje van Jamie Oliver. De ene te simpel en de andere te veel moeite dus er mijn eigen draai aan gegeven.

Smakelijk eten!

Volg je Cookingdom al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om je daar ook te zien.

Summary
recipe image
Recipe Name
Risotto met champignons en ham
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Geef een reactie