Soda brood met chocolade voor St Patricks day

Soda brood met chocolade, by Cookingdom

Ieder jaar zo rond St Patricks day krijg ik de neiging om een soda brood te bakken. En deze keer wilde ik een soda brood met chocolade maken! Weer eens wat anders dan een hartig soda brood.

St Patricks day is de nationale feestdag van Ierland en valt dit jaar op vrijdag 17 maart. Nadat ik vorig jaar zomer in Dublin ben geweest vind ik Ierland alleen nog maar aantrekkelijker geworden en ik zou heel graag nog een keer terug willen naar dit mooie land vol vriendelijke mensen. Het soda brood dat ik daar had was ook echt ontzettend lekker en thuis maken is echt niet zo moeilijk.

Soda brood maken is eigenlijk erg simpel en leuk om te doen. Je hoeft het brood niet te laten rijzen omdat je baksoda gebruikt als rijs middel. Er moet dan ook altijd iets van zuur door om de baksoda aan het werk te zetten. In het geval van een soda brood is dat meestal karnemelk.

Ook heel belangrijk bij dit soort broden is dat je voorzichtig bent met het deeg, niet te lang kneden want dan werkt de baksoda niet meer in de oven.

Soda brood met chocolade, by Cookingdom

Wat heb je nodig voor het Soda brood met chocolade:

500 gram bloem
50 gram suiker
1 theelepel baksoda
1 theelepel zout
1/4 theelepel kaneel
1/8 theelepel kardemom
400 ml karnemelk
1 ei, los geklopt
100 gram chocolade, fijn gehakt

Hoe maak je het Soda brood met chocolade:

  1. Verwarm de oven voor tot 190 graden Celsius. Meng in de beslagkom van je keukenmachine de bloem, suiker, baksoda, zout, kaneel en kardemom. In een kleinere kom meng je de eieren met de karnemelk.
  2. Met de mixer op lage snelheid giet je rustig het melkmengsel bij de bloem. Meng op iets hogere snelheid net lang genoeg tot het een deeg vormt. Bestrooi de chocolade met een beetje bloem en meng dit kort door het deeg.
  3. Plaats het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het in een ronde vorm, gebruik nog wat bloem als het deeg te plakkerig is. Maak met een scherp mes een kruis in het brood. Ik bakte mijn brood in een gietijzeren pan bekleed met bakpapier maar het kan ook op een bakplaat met bakpapier.
  4. Bak het brood ongeveer 45 tot 55 minuten totdat het goudbruin en stevig is. Laat het afkoelen in de pan of op de bakplaat.

Eet met gezouten boter en honing.
Het brood is de eerste dag het lekkerst maar daarna kan het heel goed geroosterd worden.

De inspiratie voor het Soda brood met chocolade

Dit recept vond ik op How sweet it is

Smakelijk eten!

Volg je Cookingdom al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om je daar ook te zien.

Summary
recipe image
Recipe Name
Soda brood met chocolade
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Geef een reactie