Shakshuka met spinazie en harissa

Shakshuka met spinazie en harissa

Ik wilde al zo lang eens shakshuka klaarmaken. Vroeger aten wij dit zeker 1 x in de week als lunch, niet dat we er ons van bewust waren dat het shakshuka was en ook konden we toen niet voorspelen dat het vele jaren later een echte hype zou worden. Deze shakshuka met spinazie en harissa is een erg lekkere variatie!

Het was Ottolenghi die de Oosterse keuken populair maakte en dit simpele en veelzijdige gerecht, dat eigenlijk niets meer is dan eieren in een pittige tomatensaus, verdient die plek in de spotlights ook zeker. Mijn moeder maakte dit dus vroeger regelmatig voor ons maar dan met gehakt en zonder spinazie of harissa, het recept had ze van mijn vader uit Turkije. Daar heet dit gerecht menemen.

En misschien wel het allergrootste voordeel aan dit gerecht is dat het zowel als ontbijt, lunch of avondeten geschikt is. Maar mijn persoonlijke voorkeur is eigenlijk een brunch 🙂

Shakshuka met spinazie en harissa

Wat heb je nodig voor de shakshuka met spinazie en harissa:

  • olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 rode paprika, schoongemaakt in blokjes
  • 3 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1/2 theelepel komijn
  • 1 eetlepel harissa
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 150 gram diepvries spinazie
  • zout en peper
  • 4 eieren

Voor erbij:

  • verkruimelde feta
  • peterselie
  • knapperig brood

Hoe maak je shakshuka met spinazie en harissa:

  1. Verwarm de olie in een ruime koekenpan. Bak de ui hierin op middelhoog vuur tot ze glazig beginnen te worden. Voeg de paprika toe en bak even mee. Voeg de knoflook, paprikapoeder en komijn toe. Roer goed door en laat kort meebakken.
  2. Voeg nu de tomaten, harissa, zout en peper toe. Laat de saus 20 minuten zachtjes pruttelen en breng op smaak met zout en peper. Voeg de spinazie toe en laat deze ontdooien in de saus. Maak vier kuiltjes in het tomatenmengsel en breek boven ieder kuiltje een ei. Leg de deksel op de pan en laat 5 tot 8 minuten garen, totdat de eieren stevig beginnen te worden.
  3. Strooi er voor het serveren verkruimelde feta en peterselie blaadjes over en geef er lekker brood bij om de saus op te dippen.

Natuurlijk kun je gehakt toe voegen zoals mijn moeder vroeger bij ons deed, maar ook wat blokjes chorizo lijkt me een geweldige toevoeging.
Verse spinazie kan ook, maar die was nogal slecht verkrijgbaar op sommige momenten vandaar dat ik diepvries spinazie gebruikte.
Ik ben dol op harissa, een midden-Oosterse pittige saus, natuurlijk kun je ook gewoon chilipoeder of een fijngesneden pepertje toevoegen voor wat pit.

Smakelijk eten!

Laat het vooral weten op  Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #COOKINGDOM als je dit gemaakt hebt. Zou ik erg leuk vinden!

Summary
recipe image
Recipe Name
Shakshuka met spinazie en harissa
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

2 thoughts on “Shakshuka met spinazie en harissa

  1. ik had gisteren weinig tijd om uitgebreid te koken en zag je recept voor Shakshuka
    Het was heerlijk ook door de combinatie van spinazie en Harissa. Stuk stokbrood erbij en klaar!

Geef een reactie