Aubergine dip met yoghurt en saffraan

Aubergine dip met yoghurt en saffraan

Ik maakte een geweldige aubergine dip met yoghurt en saffraan en ook best wel wat knoflook! En na een nachtje in de koelkast was deze nog lekkerder.

Het allerlekkerste vond ik deze aubergine dip eigenlijk nog tussen een stukje Turks brood en dan even onder de gril. Een soort van tosti dus eigenlijk.

Aubergine

Ik vind het altijd leuk om de aubergines te roosteren boven mijn gaspit, een roostertje erop en dan steeds een beetje rond blijven draaien totdat ze beginnen te verbranden zo’n beetje 🙂 De smaak wordt er lekker rokerig van want aubergine is echt erg lekker maar heeft niet heel veel smaak van zichzelf.

Saffraan

Saffraan is eigenlijk de stamper van een krokus. Het oogsten van saffraan is een arbeidsintensief klusje en dat is een van de redenen dat saffraan zo duur is. Het geeft een mooie gouden gloed aan veel gerechten zoals bijvoorbeeld risotto en paella.

Aubergine dip met yoghurt en saffraan

Wat heb je nodig voor de aubergine dip met yoghurt en saffraan:

 • 2 aubergines
 • olijfolie
 • 1 ui, in dunne ringen
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • zout en peper
 • 100 gram dikke yoghurt
 • snuf saffraan draadjes
 • handjevol walnoten, geroosterd en grof gehakt

Hoe maak je de aubergine dip met yoghurt en saffraan:

 1. Verwarm de oven voor tot 180 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier. Prik wat gaatjes in de aubergines en rooster ze boven een gaspit onder voortdurend ronddraaien totdat ze geschroeid zijn.
 2. Plaats de aubergine op de bakplaat en bak ze 20-30 minuten totdat ze goed zacht zijn. Laatst iets afkoelen snijdt open en schep al het vruchtvlees eruit. Laat even uitlekken in een vergiet en prak het daarna zodat je een grove puree krijgt.
 3. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur, bak hierin de uien totdat ze zacht beginnen te worden. Voeg de knoflook toe en bak deze 1 minuutje mee. Voeg de uitgelekte aubergine toe en bak nog 5 minuten, breng op smaak met zout en peper. Laat helemaal afkoelen.
 4. Meng ondertussen de saffraan met een eetlepel water en laat trekken. Roer de yoghurt door het afgekoelde aubergine mengsel en schep de dip in een platte schaal. Lepel het water met de saffraan draadjes erover en bestrooi met de walnoten.

Serveer met geroosterd platbrood, Turks brood, crackers of met groenten.

Smakelijk eten!

Laat het vooral weten op Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #COOKINGDOM als je dit gemaakt hebt. Zou ik erg leuk vinden!

Summary
recipe image
Recipe Name
Aubergine dip met yoghurt en saffraan
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Geef een reactie