Spanakopita Griekse spinazietaart van filodeeg

Spanakopita

Spanakopita oftewel een Griekse spinazie taart met feta is zowel warm als koud een heerlijk gerecht en ondanks de ingewikkelde naam toch wel makkelijk om te maken.

Feta

Aan deze heerlijke hartige taart hoef je niet veel zout toe te voegen. Naast dat feta zorgt voor veel smaak is deze witte kaas ook lekker zout. Feta is een beschermde naam en alleen witte kaas afkomstig uit bepaalde gebieden mag feta genoemd worden. Echte feta wordt gemaakt van schapenmelk eventueel aangevuld met geitenmelk. In Nederland koop je vaak witte kaas en alhoewel die wel feta genoemd wordt is dat dus niet de echte.

Spinazie

Voor dit gerecht gebruikte ik diepvriesspinazie, erg handig want dat heb ik eigenlijk bijna altijd wel in de vriezer liggen en gebruik ik voor veel verschillende gerechten. Natuurlijk moet je die wel even goed uit laten lekken voordat je de spinazie erbij doet 🙂

Fillodeeg

Filodeeg is een erg dun deeg dat je bevroren koopt. Voordat je het gaat gebruiken laat je het ontdooien en terwijl je er mee bezig bent bewaar je de rest van de vellen onder een natte doek. Gerechten gemaakt met filodeeg zijn er vaak wat rommelig uit, rustiek is een mooier woord. Het deeg wordt heerlijk knapperig in de oven.

Spanakopita

Wat heb je nodig voor de spanakopita:

 • 450 gram diepvries spinazie, ontdooit en goed uitgelekt
 • 3 grote eieren
 • 300 gram feta, verkruimeld
 • 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
 • handjevol verse kruiden, dille, basilicum, oregano
 • rasp van 1 citroen
 • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
 • zout en peper
 • 12-18 vellen filodeeg, ontdooid
 • 75 gram boter, gesmolten
 • sesamzaad

Hoe maak je de spanakopita:

 1. Verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.  Meng in een kom de spinazie, eieren, feta, Parmezaanse kaas, de kruiden en de citroenrasp. Breng op smaak met zout en peper.
 2. Leg een blad filodeeg op de bakplaat en bestrijk met de gesmolten boter, leg er een tweede vel op en bestrijk dit ook weer. Doe dit ook nog een derde keer. Leg nu een vel filodeeg iets gedraaid op de vorige 3 zodat er een soort ster ontstaat, maak hier ook weer 3 lagen van. Herhaal dit nog 2 keer en draai steeds een stukje met je bladen.
 3. Schep de spinazie vulling in het midden van je filodeeg ster. Vouw de punten naar binnen over de vulling. Bestrijk de laatste 3 vellen filodeeg met boter en verdeel die over de bovenkant van de taart, verkreukel ze een beetje zodat zoveel mogelijk bedekt wordt. Bestrooi met sesamzaad.
 4. Zet de bakplaat in de oven en bak de spanakopita 45 tot 50 minuten totdat deze goudbruin is. Serveer warm of koud

Smakelijk eten!

Laat het vooral weten op Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #COOKINGDOM als je dit gemaakt hebt. Zou ik erg leuk vinden!

Summary
recipe image
Recipe Name
Spanakopita
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Geef een reactie