Dandan noedels met gekruid gehakt

Dandan noedels

Mijn nieuwe favoriete Aziatische gerecht, dandan noedels met gekruid gehakt en een heerlijk pittige saus. Dit gerecht uit de Chinese keuken is behoorlijk pittig, maar gelukkig is het wel heel goed aan te passen voor diegene die niet zo dol zijn op pittig eten.

Ik wist eigenlijk nooit zo goed welke noedels nu het lekkerste zijn bij welk gerecht maar deze volkoren spaghetti doet het goed in deze Dandan noedels. Ongeveer een jaar geleden maakte ik voor het eerst spaghetti bolognese met volkoren spaghetti en deze viel erg goed in de smaak. Ze smaken zoals de soba noedels die ik niet altijd in huis heb en zijn lekker stevig en smaakvol. Het belangrijkste is eigenlijk nog dat deze noedels makkelijk te vinden zijn en niet duur.

Chili olie

Chili olie is simpel om zelf te maken maar je kunt ook gewoon een flesje of potje  halen bij de supermarkt of de toko. Mijn olie was niet zo heel pittig en wij kunnen best wel wat pit hebben. Als je niet zo van pittig houdt kun je gewoon minder olie gebruiken voor je dandan noedels.

Chinese bieslook

Bij de Aziatische supermarkt lagen hele bossen met Chinese bieslook, het lijkt een soort platgeslagen bieslook met lange platte bladeren, de smaak is bijzonder. In dit recept kun je ook heel goed gewone bieslook gebruiken.

Dandan noedels

Wat heb je nodig voor de dandan noedels:

  • arachideolie
  • 75 gram ongezouten pinda’s
  • 500 gram half om half gehakt
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 theelepel Chinees 5 kruidenpoeder
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 3 eetlepels honing
  • 300 gram noedels, ik gebruikte volkoren spaghetti
  • 2-3 lente uitjes in dunne ringen
  • 1 bosje (Chinese) bieslook in stukjes
  • chilipeper, in ringetjes

Voor de saus:

  • ½ theelepel sichuan peperkorrels
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 3 eetlepels tahin
  • 3 eetlepels sojasaus
  • chili olie naar smaak

Hoe maak je de dandan noedels:

  1. Verhit een laagje olie in een koekenpan en bak hierin de pinda’s in ongeveer 2 minuten goudbruin. Schep met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  2. Verhit nog een scheutje olie in de pan en bak hierin het gehakt rul, voeg de knoflook en 5 kruidenpoeder toe en bak dit kort mee. Roer de sojasaus, honing en 250 ml water door het gehakt en laat 10-15 minuten zachtjes pruttelen totdat het vocht verdampt is. Zet even opzij.
  3. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng in een kom alle ingredienten voor de saus, behalve de chili olie, met 250 ml water. Schep de lente ui door het gehakt.
  4. Verdeel de saus over 4 kommen en roer er naar smaak chili olie door. Schep de noedels, het gehakt, de bieslook, gebakken pinda’s en peper erover.

Smakelijk eten!

Laat het vooral weten op Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #COOKINGDOM als je dit gemaakt hebt. Zou ik erg leuk vinden!

Summary
recipe image
Recipe Name
Dandan noedels
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Geef een reactie