Iers soda brood met dille en maanzaad

Vandaag is het St Patricks day, de nationale feestdag van Ierland. En ik vond het wel een goede reden om me nog eenmaal te wagen aan het bakken van een Iers soda brood (Irish soda bread). In de Verenigde staten en Australië wordt deze dag groots gevierd. Hier in Nederland doen we er eigenlijk over het algemeen niet heel veel mee.

Ergens had ik, een flinke tijd geleden alweer, gelezen hoe simpel het was om een Iers soda brood te bakken. Wat ze in dat recept waren vergeten te melden is dat je niet te lang met het deeg moet stoeien maar er juist zo rustig mogelijk mee om moet gaan om de baking soda zijn werk te kunnen laten doen en…

I did it!

Een lekker soda brood, met een licht krokante korst en een vleugje dille…

Door de dille gaat het brood goed samen met zalm en daar hoort natuurlijk een likje roomkaas bij.

Iers soda brood met dille en maanzaad, By Cookingdom
Iers soda brood met dille en maanzaad

Ingrediënten:

400 ml melk
1 eetlepel azijn
350 gram bloem
140 gram volkoren meel
50 gram koude boter
1 theelepel fijne suiker
2 theelepels zout
2 theelepels baking soda
handjevol dille blaadjes
2 eetlepels maanzaad

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor tot 200 graden en plaats een bakplaat in de oven om voor te verwarmen. Meng de melk met de azijn in een maatbeker. Doe de 2 soorten bloem in een mengkom en wrijf er de boter met je vingertoppen doorheen zodat er kruimels ontstaan. Roer er de suiker, zout, baking soda, dille en anderhalve eetlepel van de maanzaadjes doorheen.
2. Maak een kuiltje in het midden en schenk daar ongeveer 300 ml van de zure melk in. Meng voorzichtig totdat er een plakkerig deeg ontstaat. Voeg eventueel meer melk toe mocht het deeg te droog zijn.
3. Leg het deeg op een met bloem bestrooid werk vlak. Vorm er met bebloemde handen een cirkel van. Strooi wat bloem over de hete bakplaat en plaats daarop het deeg met de onderkant (gladde kant) boven. Druk het brood een beetje plat tot ongeveer 3 cm.
4. Maak met een mes een kruis in de bovenkant van het brood, bestrooi met de rest van de sesamzaadjes. Bak ongeveer 35 minuten in de oven of totdat het hol klinkt wanneer je op de onderkant klopt. Laat even afkoelen op het bakblik, laat verder afkoelen op een rooster.

Iers soda brood met dille en maanzaad
(Gebaseerd op een recept van BBC Goodfood)

Soda bread met zalm en roomkaas, By Cookingdom

Eet smakelijk!

Geef een reactie