Risotto bolognese

Toch best lekker die herfst…Nu het kouder en natter wordt en veel vroeger donker, is er echt weer behoefte aan warm en vullend “comfortfood”. Deze heerlijke risotto bolognese voldoet aan alle eisen die hier gesteld worden aan een warme maaltijd en dan gaat er ook nog kaas over!

Op de foto lijkt de risotto nog wat soepig (is dat wel een woord?) maar op het bord was hij precies goed.

Risotto bolognese By Cookingdom
Risotto bolognese

Ingrediënten:

1 ui, in grove stukken
1 wortel, in plakken
1 stengel bleekselderij, in stukken
1 teentje knoflook
handjevol peterselie
75 gram streaky bacon
3 anchovies filets
boter en olie
250 gram rundergehakt
80 ml droge Vermouth
1 blik tomatenblokjes
1 eetlepel tomatenpuree
30 ml melk
2 liter bouillon
2 laurierbladen
500 gram risottorijst
Parmezaanse kaas
zout en peper

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 150 graden Celsius. Maak in een keukenmachine een pasta van de ui, wortel, selderie, knoflook, peterselie, bacon en ansjovis. Verwarm de boter met een scheutje olijfolie in een grote ovenbestendige pan met deksel. Doe er de fijngemaakte pasta in en bak zo’n 5 minuten totdat alles zacht is.
  2. Voeg het gehakt toe en bak tot het begint te bruinen, giet er dan de Vermouth bij en de tomatenblokjes. Roer de tomatenpuree door de melk, voeg dit ook toe. Giet er een halve liter van de bouillon bij, voeg de laurierbladeren toe en breng aan de kook. Doe de deksel op de pan en zet in de oven, laat de saus een uur sudderen.
  3. Haal de pan uit de oven en verwijder de laurierbladeren. Verwarm de overgebleven anderhalve liter bouillon, houdt deze warm op een laag vuur. Verwarm de bolognesesaus ook op een laag pitje, roer er de risotto rijst doorheen. Voeg steeds soeplepels van de bouillon toe, roer totdat het meeste vocht is opgenomen voordat je de volgende lepel toevoegt. Blijf steeds roeren.
  4. Als de risotto klaar is zet je het vuur uit en roer je er de kaas door naar smaak plus eventueel nog een extra klontje boter. Proef en voeg zo nodig zout en peper toe. Serveer op een warm diep bord en laat ze er zelf nog extra kaas over strooien.

Ik merk bij deze risotto wel dat door het beginnen met de rijst in de saus het langer duurt dat de rijst gaar is dan wanneer je op de traditionele wijze risotto maakt met eerst even aanbakken van de rijst.

Risotto bolognese
(Gebaseerd op een recept van Nigella Lawson uit Kitchen)

Smakelijk eten!

 

Geef een reactie