Gebakken spruitjes met citroen, munt en karnemelk

Ja heerlijk, het is weer spruitjes tijd! Vroeger vond ik ze nooit lekker, die geur tijdens het koken…bah!
Mijn moeder was haar tijd ver vooruit en bakte de spruitjes al om de geur te voorkomen…helaas was toen het kwaad al geschied en lustte ik geen spruitjes meer. Mijn oudste zoon vind deze mini kooltjes wel lekker en zodoende staan ze hier nu ook wat vaker op het menu. Ik roerbak ze vaak maar ook deze gebakken spruitjes met citroen, munt en karnemelk zijn lekker en niet onbelangrijk, snel klaar.

De karnemelk is wel een bijzondere toevoeging en zorgt voor een romig accent, citroen en munt zorgen voor een frisse touch in dit gerecht.

Gebakken spruitjes met citroen, munt en karnemelk, by Cookingdom
Gebakken spruitjes met citroen, munt en karnemelk

Ingrediënten:

80 ml karnemelk
1/2 theelepel dijonmosterd
1 eetlepel crème fraîche
1/2 theelepel citroensap
1 eetlepel en 2 eetlepels olijfolie
500 gram spruitjes
2 tenen knoflook, fijngesneden
rasp van 1 citroen
2 laurierblaadjes
25 gram geraspte parmezaan
4 eetlepels munt, fijngesneden

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius. Mix met een staafmixer de karnemelk, mosterd, crème fraîche, citroensap en 1 eetlepel olijfolie tot een dressing en breng op smaak met zout en peper.
  2. Verhit de rest van de olie in een ruime ovenbestendige koekenpan op middelhoog vuur. Bak de spruitjes met de knoflook, citroenrasp en laurierblaadjes 3-4 minuten om tot ze licht karameliseren.
  3. Zet de spruitjes 8-10 minuten in de oven tot ze goudbruin en beetgaar zijn. Haal de spruitjes uit de oven en zit de ovengrill nu op de hoogste stand.
  4. Schep de spruitjes op met de dressing, bestrooi ze met de Parmezaanse kaas en zet ze nog 3-4 minuten onder de hete grill tot de dressing licht gebonden is en de kaas gesmolten. Bestrooi met de munt.

Gebakken spruitjes met citroen, munt en karnemelk
(Gebaseerd op een recept uit Delicious 11-2015)

Smakelijk eten!

Geef een reactie