Kruidige soepstengels oftewel grissini

Kruidige soepstengels oftewel grissini, by Cookingdom

Deze kruidige soepstengels zijn heerlijk bij een soepje…natuurlijk. Maar smaken ook goed bij een kaasplankje of met een olijfoliedipje. Officieel heten ze grissini en zijn ze Italiaans. Daarom maakte ik ze bij een heerlijke groene minestrone soep.

Ik ben eigenlijk best wel blij dat het herfst is en de oven weer voor een behaaglijke temperatuur zorgt in plaats van een heuse hittegolf in huis 🙂 Deze broodstengels waren de eerste dingen die ik weer bakte na de zomer met een gistdeeg en ik moest er echt weer even inkomen. Maar mijn deegje rees prachtig en mijn soepstengels werden mega groot, lekker luchtig en toch knapperig.

Ik heb me voorgenomen om iedere zaterdag als de mannen naar de voetbal zijn en de rest werkt, luiert of afspreekt met vriendinnetjes weer iets te gaan bakken met gist, het lijstje ligt al klaar 🙂

Wat heb je nodig voor de kruidige soepstengels:

500 gram bloem voor brood
2 theelepels zout
1 theelepel fijne kristalsuiker
i zakje gedroogde gist
4 eetlepels extra vergine olijfolie
2 eetlepels rozemarijnnaaldjes en/of tijmblaadjes fijngesneden
fijne polenta, om te bestrooien
zoutvlokken om te bestrooien

Hoe maak je de kruidige soepstengels:

  1. Doe de bloem met het zout, suiker en gist in een grote kom. Roer de olie en 300 ml handwarm water erdoor en vorm een deeg. Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkvlak of in de keukenmachine tot het soepel is en nog maar een beetje plakkerig, ongeveer 10 minuten. Als je deeg heel plakkerig blijft kun je wat extra bloem toevoegen.
  2. Kneed de kruiden door het deeg en laat het nu in een ingevette schaal, afgedekt en op een warme plaats ongeveer 1 uur rijzen, tot het in volume verdubbelt is.
  3. Duw de lucht uit het deeg. Leg op een met polenta bestrooid werkblad en rol uit tot een rechthoek van ongeveer 30 bij 45 cm. Snijdt ongeveer 20 reepjes van 30 cm. Rol de reepjes tot soepstengels. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze nog ongeveer 20 minuten rijzen.
  4. Verwarm de oven voor tot 220 graden Celsius. Bestrijk de soepstengels met wat olie en bestrooi ze met de zoutvlokken. Bak ze in 15 tot 20 minuten gaar en goudbruin.

De inspiratie voor de kruidige soepstengels

Deze soepstengels zag ik voorbij komen in het kookprogramma van Justine Schofield, everyday gourmet en ik gebruikte een recept uit de Delicious.

Smakelijk eten!

Volg je Cookingdom al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om je daar ook te zien.

Summary
recipe image
Recipe Name
Kruidige soepstengels oftewel grissini
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Geef een reactie