Koffie en kardemom tulband uit Sweet

Koffie en kardemom tulband uit Sweet

Al heel lang wilde ik nog eens iets maken in mijn mooie tulbandvorm maar ik kon de juiste cake niet vinden. En toen zag ik een recept voor deze koffie en kardemom tulband in een prachtig boek dat ik mezelf cadeau had gedaan.

Ik was best wel trots toen deze koffie kardemom cake netjes uit mijn tulband vorm kwam en hij echt verslavend lekker smaakte. Er staat ook nog een andere versie van deze cake in het boek en ook die is zeker de moeite waard.

Sweet

Het recept voor deze bijzondere cake met kardemom en koffie komt uit het eerste zoete boek van Yotam Ottolenghi, Sweet. Voor dit boek werkte hij samen met Helen Goh. Het is een heerlijk boek vol zoete traktaties, veel met een exotische twist maar erg toegankelijk, Wat ik zo geweldig vind aan dit boek is dat alles zo nauwkeurig omschreven staat, er staat precies bij waar je op moet letten. Het is ook een leerzaam boek want er wordt overal uitgelegd waarom bepaalde dingen zo gedaan worden.

Koffie en kardemom tulband uit Sweet

Yotam Ottolenghi

Yotam is vooral bekend om zijn mooie boeken vol prachtige kleurrijke en vegetarische recepten. Hij schreef al meerdere boeken met veelal hartige gerechten. Maar ook heeft hij een restaurant en deli’s in Londen en ooit ga ik er daar 1 van bezoeken #bucketlist

Koffie en kardemom tulband uit Sweet

Wat heb je nodig voor de koffie en kardemom tulband:

 • 80 ml en 20 ml melk
 • 6 grote eieren
 • 2 theelepels vanille extract
 • 200 gram zelfrijzend bakmeel
 • 100 gram bloem
 • ½ theelepel zout
 • 300 gram suiker
 • 300 gram boter, in blokjes
 • 1½ theelepel kardemom
 • 1½ eetlepel espressokorrels
 • 2 theelepels cacaopoeder

Glazuur:

 • 1½ eetlepel espressokorrels
 • 45 ml melk, verwarmd
 • 240 gram poedersuiker
 • 30 gram zachte boter

Hoe maak je de koffie en kardemom tulband:

 1. Verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius. Vet een tulbandvorm in met boter en bestuif licht met bloem.
 2. Voor het beslag meng je 80 ml melk met de eieren en het vanille extract in een kom totdat het net door elkaar zit.
 3. Zeef het bakmeel, de bloem en het zout boven de kom van een mixer met bisschopshaak. Voeg de suiker toe en klop 30 seconden op lage snelheid. Voeg de boter en de helft van het eiermengsel toe en blijf kloppen tot de droge bestanddelen zijn opgenomen, Meng nog 1 minuut op halfhoog. Schraap de wand van de kom schoon en voeg in 2 porties de rest van het eimengsel toe.
 4. Schraap de wand van de kom nogmaals schoon en verdeel het beslag over 2 kommen. Voeg de kardemom toe aan de ene kom. Verwarm de 20 ml melk en meng met de oploskoffie en cacao. Roer dit door de tweede kom.
 5. Schep de twee soorten beslag in vier lagen in de vorm, en ga met een prikker een paar keer door het beslag voor een marmer effect.
 6. Bak de cake 40-45 minuten totdat een prikker er schoon uitkomt. Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm en laat daarna verder afkoelen op een rooster.
 7. Meng voor het glazuur de oploskoffie door de warme melk. Voeg de poedersuiker en boter toe en klop totdat je een mooi glad glazuur hebt. Schep dit over de afgekoelde cake en laat afkoelen.

Smakelijk eten!

Laat het vooral weten op Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #COOKINGDOM als je dit gemaakt hebt. Zou ik erg leuk vinden!

Summary
recipe image
Recipe Name
Koffie en kardemom tulband
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Geef een reactie