Olijfolie koekjes met witte chocolade en citroen

Olijfolie koekjes met witte chocolade en citroen

Deze olijfolie koekjes met witte chocolade en citroen zijn verslavend lekker en simpel om te maken. Ze zijn bros en een beetje kruimelig maar ook precies stevig genoeg.Ik wil al zolang koekjes met witte chocolade en citroensmaak maken maar deze koekjes kun je natuurlijk ook gewoon maken met jouw persoonlijke favoriete smaken. Pure chocola met sinaasappel is zo even het eerste dat in me opkomt 🙂

Olijfolie

Voor deze koekjes gebruikte ik een zachte olijfolie en vulde deze aan met druivenpit olie. Deze olie heeft een hele neutrale smaak en is daarom geschikt om koekjes zoals deze, maar ook bijvoorbeeld een cake mee te bakken.

Witte chocolade

De witte chocolade in mijn koekjes was gekarameliseerd en dat was echt zo lekker. Witte chocolade is heerlijk romig en als je er mee bakt proef je dat ook echt wel terug in je baksel. Witte chocolade is ook een favoriete combi van mij met citroen. Ik gebruikte de witte chocolade van Tony Chocolonely en die is echt heel lekker.

Olijfolie koekjes met witte chocolade en citroen

Wat heb je nodig voor de olijfolie koekjes met witte chocolade en citroen:

  • 200 gram bloem
  • 60 gram poedersuiker
  • 25 gram en 1 theelepel rietsuiker
  • ½ theelepel zout
  • 60 ml olijfolie
  • 60 ml druivenpitolie
  • rasp van 2 citroenen
  • 85 gram witte chocolade, in kleine stukjes

Hoe maak je de olijfolie koekjes met witte chocolade en citroen:

  1. Verwarm de oven voor tot 160 graden Celsius. Meng de bloem, poedersuiker, 25 gram rietsuiker en het zout in een ruime kom. Voeg allebei de olie soorten toe met de citroenrasp en roer goed door. Voeg nu de chocolade toe en meng door.  Maak een bal van het deeg.
  2. Rol het deeg tussen twee stukken bakpapier uit tot een ovaal van ongeveer 20-23 cm.  Leg de koek op een bakplaat en verwijder het bovenste vel bakpapier. Bestrooi met de rest van de rietsuiker.
  3. Bak de koek 20-25 minuten. Laat voorzichtig op een snijplank glijden en snijdt de nog warme koek in reepjes. Laat helemaal afkoelen en haal dan uit elkaar.

Je kunt deze koekjes zeker een week bewaren in een afgesloten trommel.

Dit recept is losjes gebaseerd op een recept van Smitten kitchen dat ik vond op Food52

Smakelijk eten!

Laat het vooral weten op Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #COOKINGDOM als je dit gemaakt hebt. Zou ik erg leuk vinden!

Summary
recipe image
Recipe Name
Olijfolie koekjes met witte chocolade en citroen
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Geef een reactie