Zwarte bonen hummus met gekruid gehakt

Zwarte bonen hummus met gekruid gehakt

Deze zwarte bonen hummus die ik maakte met zwarte sesampasta is niet echt pikzwart maar heeft wel een bijzondere kleur. Zwart eten is natuurlijk ook niet veel voorkomend, veel verder dan drop, zwarte bonen en verbrande toast kom ik niet als ik aan zwart voedsel denk. Maar deze bijzondere hummus is echt erg lekker ondanks of misschien wel dankzij de bijzondere kleur.

Toppings

Toch is deze zwarte bonen hummus wel een stoere dip door de kleur maar ook door de bijzondere en super lekkere toppings! Als eerste natuurlijk het heerlijke gekruide gehakt en dan de zoete granaatappelpitjes, we maken het af met wat groene kruiden en als je zin hebt kun je er ook nog wat extra sesamzaadjes over strooien! Maar is deze hummus je toch net iets te dan heb ik ook een recept voor een heerlijke gewone hummus 🙂

Zwarte sesampasta

Zwarte sesampasta is een variatie op tahini, ik vond zelf de smaak iets heftiger dan van de lichte tahini. Ik kocht mijn potje bij de Aziatische supermarkt maar het is ook te koop bij sommige natuurvoedingswinkels en vast ook wel online. Laat je vooral niet afschrikken door de ingrediënten lijst want behalve de zwarte sesampasta zijn alle andere ingrediënten simpel en staan vaak in ieder keukenkastje 😉

Zwarte bonen hummus met gekruid gehakt

Wat heb je nodig voor de zwarte bonen hummus met gekruid gehakt:

Voor de hummus:

 • 1 blik zwarte bonen, uitgelekt
 • 100 gram zwarte sesampasta
 • 2-3 eetlepels citroensap
 • 1-2 eetlepels olijfolie
 • 1 eetlepel honing
 • 1 theelepel rode wijnazijn
 • zout
 • peterselie of koriander
 • granaatappelpitjes
 • zwarte sesamzaadjes
 • olijfolie

Voor het gekruide gehakt:

 • olijfolie
 • ½ ui, gesnipperd
 • 1 teentje knoflook, fijngesneden
 • 250 gram mager rundergehakt
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • ½ theelepel gerookt paprikapoeder
 • ½ theelepel komijnpoeder
 • ¼ theelepel kaneel
 • ¼ theelepel cayennepeper
 • ¼ theelepel oregano
 • zout
 • 1 eetlepel tomatenpuree

Hoe maak je de zwarte bonen hummus met gekruid gehakt:

 1. Meng met een foodprocessor de zwarte bonen met de sesampasta tot een gladde massa, indien nodig kun je een klein beetje water toevoegen. Meng er de citroensap, olijfolie, honing, rode wijnazijn en zout naar smaak door.
 2. Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan op halfhoog vuur, bak de ui met knoflook totdat ze zacht beginnen te worden. Voeg het gehakt en de specerijen toe en bak het gehakt gaar en bruin. Voeg de tomatenpuree toe en bak deze nog even mee.
 3. Schep de zwarte bonen hummus in een mooie schaal, schep het gekruide gehakt erop. Strooi er de groene kruiden, granaatappelpitjes en sesamzaadjes over. Besprenkel met wat extra olijfolie.

Serveer flatbread, toastjes of stokbrood bij de hummus.

Smakelijk eten!

Laat het vooral weten op Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #COOKINGDOM als je dit gemaakt hebt. Zou ik erg leuk vinden!

Summary
recipe image
Recipe Name
Zwarte bonen hummus met gekruid gehakt
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Geef een reactie