Appel notentaart met pumpkin spice

Oktober 2018 by Cookingdom

Deze appel notentaart met pumpkin spice past goed bij de herfst en laat je huis heerlijk ruiken. Deze appeltaart lijkt een beetje op diegene die je vroeger bij de V&D at en nu nog steeds te krijgen is bij La Place.

Het Recept

Als je zoekt met Google naar appeltaart vindt je altijd precies dit recept. Ik ging er dan ook gelijk van uit dat dit het recept was voor appeltaart en het klopt! Het recept is simpel maar vrijwel perfect, alleen miste ik in veel recepten wat extra uitleg. Gebruik je bijvoorbeeld boter op kamertemperatuur of net zoals bij Amerikaanse pie’s koude boter? En die appels gaan we die wel of niet schillen? En ik als pietje precies wilde eigenlijk ook wel weten hoeveel 4-6 grote appels wegen 🙂

Pumpkin spice

Omdat ik deze specerijen mix pas gemaakt had en niet kon wachten om deze uit te proberen besloot ik in deze taart de kaneel te vervangen door pumpkin spice. Ik vond het heerlijk, je proefde iets van nootmuskaat en daar ben ik gek op. Je kunt natuurlijk ook gewoon koekkruiden of kaneel gebruiken.

Appel notentaart met pumpkin spice

Wat heb je nodig voor de appel notentaart met pumpkin spice:

  • 350 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • rasp van een halve citroen
  • 1/4 theelepel zout
  • 1 theelepel vanille extract
  • 175 gram witte basterd suiker
  • 1/2 ei
  • 250 gram boter, koud in blokjes

Voor de vulling:

  • 5-6 grote appels oftewel ongeveer 550 gram, geschild en in dikke plakjes
  • 2 theelepels pumpkin spice (of kaneel)
  • 3 eetlepels custard poeder
  • 2-4 eetlepels basterdsuiker
  • boter om in te vetten
  • 150 gram speculaas, verkruimeld
  • 100 gram abrikozen jam

Hoe maak je de appel notentaart met pumpkin spice:

  1. Meng alle ingredienten voor het deeg door elkaar totdat het een bal vormt. Ik gebruikte mijn keukenmachine en dit werkte heel goed. Verpak het deeg als een platte schijf in een stuk plasticfolie en laat een uur rusten in de koelkast.
  2. Meng ondertussen in een ruime schaal de appels met de pumpkin spice, custard poeder en basterdsuiker naar smaak. Zet even opzij.
  3. Verwarm de oven voor tot 180 graden Celsius. Vet een springvorm in met een laagje boter en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  4. Snijdt 1/4 deel van het deeg af en zet opzij, dit wordt bij deze taart niet gebruikt. Kneed het deeg nog even door en rol uit tot een lap van ongeveer  4 mm dik. Bekleed hiermee de bodem en zijkanten van de springvorm. Verdeel de speculaas over de bodem.
  5. Doe de appelplakjes in de de vorm en duw aan. Bak de taart 65 tot 80 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de appeltaart afkoelen. Rooster de noten ongeveer 10 minuten op 180 graden totdat ze beginnen te kleuren.
  6. Verwarm de abrikozenjam en bestrijk hiermee de bovenkant van de afgekoelde appeltaart. Verdeel de noten over de bovenkant en bestrijk ook deze met de jam zodat ze mooi gaan glanzen.

Serveer de taart eventueel met een dotje slagroom.
Je kunt ook de noten weglaten en van de rest van het deeg de traditionele bovenkant maken voor de appeltaart.
De rest van het deeg kan ook ingevroren worden, of je maakt er een mini taartje mee 🙂

Smakelijk eten!

Laat het vooral weten op Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #COOKINGDOM als je dit gemaakt hebt. Zou ik erg leuk vinden!

Summary
recipe image
Recipe Name
Appel notentaart met pumpkin spice
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Geef een reactie