Kruidige gemberkoekjes (Ginger snaps)

Kruidige gemberkoekjes, by Cookingdom

Deze kruidige gemberkoekjes besloot ik te maken nadat ik 2 keer geprobeerd had een gembercake te maken, de eerste keer was deze heerlijk maar zag er niet uit. De tweede was prachtig maar echt niet lekker! Als ik dan mag kiezen ga ik natuurlijk wel voor de eerste 🙂

Toen besloot ik de smaken in een koekje te stoppen en hoopte dat dit beter uit zou pakken. Het werd een mooi deeg met een speculaas kleur. Die kleur kwam door de melasse, dit is een stroperig bijproduct van de productie van suiker. Het smaakt een beetje naar drop…Ik kocht mijn potje bij de toko. Ik denk dat je het makkelijk kan vervangen door gewone stroop maar ik verwacht dat de koekjes dan iets milder van smaak zijn.

Kruidige gemberkoekjes, by Cookingdom

En de smaak, ja natuurlijk proef je de gember maar ook de peper. Deze gember koekjes zijn een klein beetje pittig en niet te zoet. Heerlijk bij een bakje sterke koffie of een kopje thee. De geur deed me denken aan vroeger, kruidig en warm. Helemaal geschikt voor het koudere jaargetijden en met wat poedersuiker feestelijk genoeg voor de kerst.

Kruidige gemberkoekjes, by Cookingdom

Wat heb je nodig voor de kruidige gemberkoekjes:

 • 280 gram bloem
 • 2 theelepels bakpoeder
 • ½ theelepel zout
 • 3 theelepels gemberpoeder
 • 1 theelepel kaneel
 • ½ theelepel gemalen piment
 • ¼ theelepel witte peper
 • 225 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
 • 100 gram suiker
 • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 1 ei (L)
 • 80 ml melasse
 • eventueel 2 eetlepels gekonfijte gember, fijngesneden

Hoe maak je de kruidige gemberkoekjes:

 1. Meng in een kom bloem, bakpoeder, zout en alle specerijen. Klop in een ruime kom de boter en de suiker tot een romig mengsel. Voeg het ei en de melasse toe en meng tot een geheel. Voeg het bloemmengsel toe en meng totdat alles net door elkaar zit. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 2 uur in de koelkast wat steviger worden.
 2. Verwarm de oven voor tot 180 graden Celsius. Maak belletjes van ongeveer 2,5 cm (25 gram) en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ongeveer 13 minuten, haal uit de oven en laat een paar minuten stevig worden op de bakplaat. Leg ze nu op een rooster om verder af te koelen.

Als je nog gekonfijte gember toe wil voegen doe dit dan bij de droge ingredienten.
Gebruik stroop als je geen melasse kunt vinden.

De inspiratie voor de kruidige gemberkoekjes

Omdat ik graag veel specerijen wilde gebruiken ging ik voor het recept van Smitten kitchen, deze koekjes worden in het Engels ginger snaps genoemd.

Smakelijk eten!

Volg je Cookingdom al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om je daar ook te zien.

Summary
recipe image
Recipe Name
Kruidige gemberkoekjes
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Geef een reactie