Gehaktballen in tomatensaus uit de oven

Gehaktballen in tomatensaus uit de oven, by Cookingdom

Al een tijdje had ik kip gehakt in de vriezer liggen en ik wilde daar iets lekkers mee maken, gehaktballen in tomatensaus en dan afbakken in de oven met lekker veel kaas! Dit is echt puur comfortfood en het vult zelfs de hongerigste puber. Januari is echt zo’n maand dat het donker is en alle gezelligheid van december is weer voorbij. Zelf kan ik heel erg genieten van de rust en ben altijd blij als de kerstspullen weer opgeruimd zijn. Maar toch hebben we wel erg behoefte aan echt comfortfood. Vandaar dus dit receptje aan het begin van januari voor jullie.

Gehaktballen in tomatensaus uit de oven, by Cookingdom

Deze gehaktballetjes zijn lekker met spaghetti, natuurlijk…maar ook een dag erna was het erg lekker op een broodje! Of natuurlijk gewoon als heerlijke snack voor visite, zorg dan wel voor servetjes 😉

Meestal gebruik ik rundergehakt als ik tomatensaus maak, ik weet eigenlijk niet precies waarom, toch gewoonte denk ik. Maar deze balletjes van kip gehakt zijn echt ontzettend lekker in een tomatensaus. Ook heb ik het idee dat de balletjes lekker smeuïg zijn, niet zo droog als wanneer ik rundergehakt gebruik. Mijn moeder vind eigenlijk dat je altijd half om half gehakt moet gebruiken, ze heeft vast gelijk.

Gehaktballen in tomatensaus uit de oven, by Cookingdom

Wat heb je nodig voor de gehaktballen in tomatensaus uit de oven:

Voor het gehakt:

 • 1 kilo gehakt, ik gebruikte kip gehakt
 • 4 beschuiten, verkruimeld
 • 1 ei
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • zout en peper

Voor de saus:

 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 ui, gesnipperd
 • 3 teentjes knoflook, geperst
 • 2 eetlepels tomatenpuree
 • 2 eetlepels balsamico azijn
 • 350 ml rundbouillon
 • 2 blikken tomaten
 • 3 takjes tijm
 • 150 gram mozzarella, geraspt
 • parmezaan
 • basilicum
 • 500 gram spaghetti

Hoe maak je de gehaktballen in tomatensaus uit de oven :

 1. Meng voor het gehakt alle ingredienten door elkaar en rol balletjes van het gehakt ter grote van een pingpongballetje. Ik leg ze altijd even op een bakplaat en dan 5 minuten in de vriezer zodat ze stevig zijn als je gaat bakken. Verwarm de oven voor tot 220 graden Celsius.
 2. Bak de gehaktballetjes op middelhoog vuur in wat olijfolie totdat ze goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en leg ze in een ruime ovenschaal. Bak in het achtergebleven bakvet de ui en knoflook totdat deze zacht beginnen te worden, zo’n 5 minuten.
 3. Voeg de tomatenpuree en balsamico azijn toe en laat een minuutje meebakken. Voeg de runderbouillon, tomaten en tijm toe, breng op smaak met zout en peper. Breng aan de kook, laat 10 minuutjes zachtjes koken.
 4. Giet de saus nu over de gehaktballen en verdeel er de mozzarella en wat Parmezaanse kaas over. Zet de schaal in de oven en bak ongeveer 15 minuten totdat de bovenkant goudbruin is en de saus bubbelt. Kook ondertussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 5. Haal de schaal uit de oven en verdeel er wat basilicumblaadjes over. Serveer de spaghetti met de gehaktballen en saus.

De inspiratie voor de gehaktballen in tomatensaus uit de oven

Ineens zag ik overal gehaktballen tomatensaus en kaas, ik volgde zo’n beetje 2 recepten uit een Donna Hay tijdschrift en maakte daar deze versie mee.

Smakelijk eten!

Volg je Cookingdom al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om je daar ook te zien.

Summary
recipe image
Recipe Name
Gehaktballen in tomatensaus uit de oven
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Geef een reactie