Poke bowl met zalm en wasabi bollen

Daar kom ik ook nog aan met mijn poke bowl met zalm…misschien is de trend allang voorbij maar eigenlijk doet dat er natuurlijk helemaal niets toe want dit is gewoon heel erg lekker! De marinade voor de vis is licht zuur en een beetje pittig.

Poke of sushi?

Het verschil tussen een sushi bowl en deze poke bowl is vooral het feit dat de vis gemarineerd wordt in een lekker sausje en de hoofdrol speelt terwijl bij sushi de rijst het belangrijkste onderdeel is. Je kunt iedere soort rijst gebruiken die je maar wilt maar ik gebruikte een restje van mijn heerlijks sushi rijst.

Herkomst poke bowl

Traditioneel wordt er sushi kwaliteit vis gebruikt voor een poke bowl. Dit gerecht is ontstaan op Hawaï waar de vissers de restjes van hun verse vangst gebruikte in hun maaltijd. Vaak werd dan alleen vis gegeten met een sausje van sojasaus en wat sesamzaadjes. De versie die wij hier tegenwoordig eten is wat uitgebreider met lekkere verse groenten.

Poke bowl met zalm en wasabi bollen

Wat heb je nodig voor de poke bowl:

Voor de rijst:

 • 200 gram sushi rijst
 • 45 ml rijstazijn
 • 1 eetlepel suiker
 • 1 eetlepel mirin
 • 1/2 theelepel zout

Voor de dressing:

 • 2 eetlepels sojasaus
 • 1 theelepel sesamolie
 • 1 eetlepel rijstazijn
 • paar druppeltjes hotsaus
 • 1/2 theelepel sesamzaadjes

Voor de poke bowl:

 • 100 gram zalm, in blokjes
 • zeewier salade
 • radijsjes, in dunne plakjes
 • komkommer, in lange linten
 • wasabi bollen
 • bieslook, fijn geknipt

Hoe maak je de poke bowl :

 1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng ondertussen de overige ingredienten voor de rijst door elkaar in een klein pannetje en verwarm totdat de suiker en het zout zijn opgelost. Schep het azijnmengsel voorzichtig door de sushi rijst.
 2. Meng al de ingredienten voor de dressing door elkaar, voeg de zalm toe en laat dit even marineren. Verdeel de rijst over 4 kommen, schep op iedere kom de zalm en zeewier salade. Leg in iedere kom wat plakjes radijs, opgerolde komkommer en wasabi bollen. Strooi wat bieslook over de zalm en schep eventueel nog wat extra saus over je kommetje.

Smakelijk eten!

Laat het vooral weten op Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #COOKINGDOM als je dit gemaakt hebt. Zou ik erg leuk vinden!

Summary
Recipe Name
Poke bowl met zalm
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Geef een reactie