Buikspek met miso boter en gember

Buikspek met miso boter en gember

Deze buikspek met miso boter en gember is een ontzettend lekker voorgerechtje. Vol met Japanse smaken, zowel zoet, zuur, zout en een heel klein beetje bitter.

Nadat we laatst bij Wagamama in Rotterdam hadden gegeten wilde ik zelf ook aan de slag met deze bijzondere smaken. Ik zag een receptje in de laatste Delicious voor tartare van spek met Aziatische smaken. Een echte tartare vond ik het niet want dat is toch met rauwe biefstuk en een eierdooier in mijn ogen. Maar het idee stond me wel aan en zo ontstond dit gerechtje.

Gember

Ik ben echt dol op de pittige, lastig te omschrijven smaak van gember.  Gember komt van de wortelstok van de gemberplant. Je kunt ook gedroogd gemberpoeder kopen en dit is wat scherper van smaak dan verse gember. Ik vind het altijd best een gedoe om de gember te schillen en fijn te snijden. Als ik eraan begin schil ik vaak gelijk een flink stuk en maal dat fijn in mijn kleine keukenmachine. Wat ik niet nodig heb vries ik in.

Spek

In veel recepten gebruik ik voorgesneden spekblokjes maar voor dit gerecht wilde ik wat grotere blokjes dus sneed ik zelf een stukje buikspek in blokjes. Je kunt ook gewoon speklapjes gebruiken. In dit gerechtje breng je de spek op smaak met Japanse ingredienten en dat past echt heel goed bij een stukje spek.

Buikspek met miso boter en gember

Wat heb je nodig voor de buikspek met miso boter en gember :

 • olijfolie
 • 500 gram buikspek, in blokjes
 • 1 eetlepel boter
 • 1/2 eetlepel miso pasta
 • 1 eetlepel geraspte gember
 • rasp van een sinaasappel
 • 1-2 eetlepels ponzu saus
 • 2 lente uitjes, in dunne ringen
 • sesamzaadjes
 • shisocress, eventueel

Hoe maak je de buikspek met miso boter en gember:

 1. Verwarm een klein beetje olijfolie in een koekenpan. Bak hierin de blokjes spek op middelhoog vuur in ongeveer 10 minuten goudbruin. Voeg de boter, misopasta en geraspte gember toe en bak dit nog een paar minuutjes mee. Voeg de ponzu toe en roer goed door.
 2. Verdeel de spekblokjes over 4 of 5 borden. Rasp er wat van de sinaasappelschil over en bestrooi met lente uitjes en sesamzaadjes. Leg er eventueel wat shisocress op en serveer met extra ponzu saus.

Voor dit gerechtje is een tripje naar de Aziatische supermarkt wel handig, maar miso pasta is tegenwoordig ook gewoon te koop bij de grotere supermarkten. De ponzu saus is eventueel te vervangen door wat limoensap en een scheutje sojasaus.

Smakelijk eten!

Laat het vooral weten op Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #COOKINGDOM als je dit gemaakt hebt. Zou ik erg leuk vinden!

Summary
recipe image
Recipe Name
Buikspek met miso boter
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Geef een reactie