Zachte witte broodjes

Zachte witte broodjes

Het maken van deze zachte witte broodjes bleef ik maar uitstellen. Ik moet mezelf er iedere keer weer toe zetten om met gist te bakken. Maar na het succes met het platbrood besloot ik toch aan deze broodjes te beginnen.

Veelzijdig

Deze witte broodjes zijn niet alleen zacht maar ook luchtig en lekker met zowel hartig als zoet beleg. Zelf at ik ze het liefst met een lik roomboter maar ze waren ook erg lekker met de popcorn chicken.

Simpel

Het meeste werk is eigenlijk nog om mooie ronde bolletjes te maken en je moet wat geduld hebben om deze broodjes te laten rijzen. Maar eigenlijk zijn deze heerlijke zachte witte bolletjes niet heel ingewikkeld. Het eindresultaat is echt iets om blij van te worden en best een beetje trots op te zijn.

Zachte witte broodjes

Wat heb je nodig voor de zachte witte broodjes:

 • 240 ml melk van ongeveer 20 graden Celsius
 • 1 pakje gist
 • 2 eetlepels suiker
 • 1 ei
 • 60 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
 • 1 theelepel zout
 • 375 gram bloem

Voor de topping:

 • 30 gram roomboter, gesmolten
 • 1 eetlepel honing

Hoe maak je de zachte witte broodjes:

 1. Meng de warme melk met de gist en 1 eetlepel van de suiker in de kom van je mixer en laat 5 minuten staan tot het begint te borrelen.
 2. Voeg de rest van de suiker, het ei, boter, zout en ongeveer 1/3 van de bloem toe. Meng even met de deeghaak en voeg dan de rest van de bloem toe. Blijf mengen totdat het deeg een geheel begint te vormen, als het te nat blijft kun je nog wat bloem toevoegen. Kneed nog een paar minuten door.
 3. Vet een schaal in met een beetje olie. Maak een bal van het deeg en plaats dit in de schaal, zorg dat op alle kanten een laagje olie zit. Dek de kom af en laat 1 tot 2 uur rijzen, totdat het deeg in volume verdubbeld is.
 4. Vet een bakvorm van 22×23 cm in. Duw de lucht uit het deeg. Maak de broodjes door het deeg in 15 ongeveer even grote stukken te verdelen. Maak van ieder stukje een rond balletje en plaats ze naast elkaar in de bakvorm.
 5. Dek de bakvorm af en laat de broodjes voor de tweede keer rijzen, ongeveer 1 uur. Plaats het rooster onderin je oven en verwarm voor tot 180 graden Celsius.
 6. Bak de broodjes 20 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de bovenkant goudbruin is. Keer halverwege de bakvorm, zodat de broodjes gelijkmatig garen. Meng de gesmolten boter met de honing. Haal de broodjes uit de oven en bestrijk ze met het botermengsel. Laat een paar minuten afkoelen en serveer warm.

Tips

De broodjes zijn de volgende dag ook erg lekker, ze zijn nog 2 tot 3 dagen luchtdicht te bewaren.

Mijn oventemperatuur is niet erg accuraat of gelijkmatig. Ik gebruik tegenwoordig een thermometer om de kerntemperatuur van mijn baksels te meten. Voor broodjes is dit ongeveer 96 graden Celsius.

Laat het vooral weten op Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #COOKINGDOM als je dit gemaakt hebt. Zou ik erg leuk vinden!

Smakelijk eten!

Geef een reactie