Rijst uit de oven met rozijnen en kikkererwten

Rijst uit de oven met rozijnen en kikkerewten, by Cookingdom

Het recept voor rijst uit de oven met rozijnen en kikkererwten heb ik ooit eens gekopieerd uit een boek en is al die tijd blijven zitten tussen de recepten die ik binnenkort wilde maken…En eindelijk na echt jaren kan deze van mijn lijstje af!

Het recept voor deze oven rijst komt wel uit een prachtig boek, De smaken van Spanje van Claudia Rode. Een boek vol met prachtige maar toch vaak simpele recepten met heel veel uitleg over de geschiedenis van de gerechten.

Deze ovenschotel met rijst is licht zoet door de rozijnen en ik vind dat echt lekker. Ook geurt het hele gerecht vrij sterk naar knoflook. Maar door de hele bol zo mee te laten garen is de smaak niet te erg aanwezig en kun je er zelf precies kiezen hoeveel knoflook je toe wil voegen.

Rijst uit de oven met rozijnen en kikkerewten, by Cookingdom

Wat heb je nodig voor de rijst uit de oven met rozijnen en kikkererwten :

Voor 8 personen

 • 1 bol knoflook, ongeschild
 • 5 eetlepels olie
 • 150 gram krenten of rozijnen, 30 minuten in water geweekt en uitgelekt
 • 2 tomaten, ontveld en in stukjes
 • 1 theelepel mild paprikapoeder
 • 1 blik kikkererwten, uitgelekt
 • 1 1/4 liter vlees- of kippenbouillon
 • zout
 • 500 gram risottorijst

Hoe maak je de rijst uit de oven met rozijnen en kikkererwten:

 1. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius. Was de bol knoflook en dep hem droog. Verhit de olie in een ovenbestendige pan. Voeg de knoflook en de helft van de krenten of rozijnen toe en bak 2-3 minuten op laag vuur. Voeg de tomaat en het paprikapoeder toe en roer goed door.
 2. Voeg de kikkererwten, de bouillon en wat zout toe. Breng alles aan de kook en roer de rijst erdoor. Je kunt het rijst mengsel nu ook in een ovenschaal scheppen.
 3. Schuif de bol knoflook naar het midden van de rijst en bestrooi alles met de resterende krenten of rozijnen. Zet het gerecht 30 minuten in de oven tot de rijst gaar is. Serveer met een teentje van de knoflook.

Lekker met een pittig gehaktballetje of saucijsjes.

Smakelijk eten!

Laat het vooral weten op  Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #COOKINGDOM als je dit gemaakt hebt. Zou ik erg leuk vinden!

Summary
recipe image
Recipe Name
Rijst uit de oven met rozijnen en kikkererwten
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Geef een reactie