Zoete chilisaus maak je gewoon zelf

Zoete chilisaus

Wij zijn echt al jaren verzot op zoete chilisaus, volgens sommige in ons huishouden wordt alles lekkerder met chilisaus! Het zelf maken van zoete chilisaus stond al een tijd op mijn  to-do lijstje en deze versie is een beetje vreemd maar echt verslavend lekker! En ook nog eens heel makkelijk om te maken.

Rode peper

Er zijn veel verschillende pepers en allemaal hebben ze hun eigen specifieke smaak en scherpte. De scherpte van pepers wordt gemeten met de scoville schaal. Voor deze zoete chilisaus gebruikte ik rode jalapeno pepers omdat diegene waren die ik kon vinden. De lange Thaise rode pepers die je eigenlijk gebruikt voor een chilisaus zijn veel pittiger. Ik ben dol op de iets minder pittige en een beetje kruidige jalapenos en vond ze goed werken voor mijn chilisaus.

Veelzijdig

Deze chilisaus is echt ontzettend veelzijdig, hij is heerlijk op avocado toast, met vlees of vis. Groenten geef je er een lekkere kick mee en je hebt niet heel veel nodig van deze saus omdat hij zo vol van smaak is. Maak dus gerust een dubbele portie.

Zoete chilisaus

Wat heb je nodig voor zoete chilisaus:

 • 6 rode pepers, in stukjes (ik gebruikte rode jalapenos)
 • 1 uitje, grof gehakt
 • 1 duim groot stuk gember, geschild en in stukken
 • 2 eetlepels plantaardige olie
 • 2 theelepels sesamolie
 • 60 ml witte wijn azijn
 • 1 eetlepel vissaus
 • 100 gram bruine suiker

Hoe maak je de zoete chilisaus:

 1. Maal in een kleine foodprocessor de pepers, ui en gember fijn. Verwarm de olie met de sesamolie in een ruime koekenpan op halfhoog vuur. Bak het pepermengsel ongeveer 10 minuten tot het net begint te kleuren.
 2. Haal de pan van het vuur en voeg de azijn, vissaus en suiker toe. Roer goed en zet terug op het vuur, verwarm nog een paar minuten totdat de saus plakkerig en dikker wordt.
 3. Laat de saus wat afkoelen en schenk in een potje. In de koelkast kun je dit wel een paar weken bewaren.

Smakelijk eten!

Laat het vooral weten op Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #COOKINGDOM als je dit gemaakt hebt. Zou ik erg leuk vinden!

Summary
recipe image
Recipe Name
Zoete chilisaus
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Geef een reactie