Risotto met doperwten en pancetta

Risotto met doperwten en pancetta

Risotto is echt een van de favoriete gerechten, eigenlijk alle soorten en smaken vinden we lekker. Ik wilde graag een receptje voor een simpele risotto die ik kan maken met ingrediënten die ik standaard in huis heb. Zo ontstond deze heerlijke risotto met doperwten en pancetta.

Roeren

Als je risotto maakt moet je steeds blijven roeren in de pan om het zetmeel uit de rijst vrij te laten komen en zo een romige risotto te krijgen. Deze keer besloot ik om in een keer alle bouillon toe te voegen en af en toe even door te roeren zodat ik ondertussen iets anders kon doen. De risotto werd ook op deze manier lekker romig.

Doperwten en pancetta

Doperwten en spekjes of ham is een perfecte combi. Pancetta is Italiaans spek en dat past goed bij risotto. Verder blijft deze risotto echt simpel zodat iedereen deze vast lekker gaat vinden.

Risotto met doperwten en pancetta

Wat heb je nodig voor de risotto met doperwten en pancetta:

 • olijfolie
 • 90 gram pancetta
 • 1 ui, gesnipperd
 • 200 gram risottorijst
 • 200 ml droge vermouth of witte wijn
 • 750 ml kippenbouillon
 • 200 gram doperwten
 • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
 • klontje boter (eventueel)

Hoe maak je de risotto met doperwten en pancetta:

 1. Verhit een scheutje olijfolie op halfhoog vuur in een ruime pan en bak hierin de pancetta krokant. Haal uit de pan en laat uitlekken op een stukje keukenpapier. Bak de ui in het achtergebleven bakvet totdat deze zacht is.
 2. Voeg de risotto rijst toe en roer goed door. Zet het vuur hoog en schenk de vermouth erbij. Roer tot de vermouth verdampt is. Zet het vuur weer halfhoog en voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat 15 tot 20 minuten zachtjes koken totdat al het vocht opgenomen is. Roer af en toe even goed door.
 3. Voeg doperwten toe en laat deze een paar minuten mee verwarmen. Roer de Parmezaanse kaas erdoor en een klontje boter. Laat de risotto even rusten met de deksel op de pan.
 4. Schep de risotto in 4 borden en verdeel er de pancetta over. Serveer met extra geraspte Parmezaanse kaas.

Ik heb vaak pancetta of bacon in de vriezer liggen, ideaal voor een receptje als dit.

Smakelijk eten!

Laat het vooral weten op Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #COOKINGDOM als je dit gemaakt hebt. Zou ik erg leuk vinden!

Summary
recipe image
Recipe Name
Risotto met doperwten en pancetta
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Geef een reactie